Ázsiai marakodás egy tengeri szikláért

Hírösszefoglaló
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöuli félelmek. Világméretű nukleáris dominóhatás veszélyére figyelmeztetett tegnap a dél-koreai országegyesítési miniszter, amennyiben Phenjan nem mond le atomfegyvereiről. Az, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezik, tovább növeli a konfrontációt a Koreai-félszigeten – jelentette ki Hjun In Tek néhány nappal azelőtt, hogy a téma miatt Ázsiába érkeznek magas rangú amerikai illetékesek. Washingtonban kedden bejelentették, a jövő héten konzultációkra Szöulba, Tokióba és Pekingbe látogat Stephen Bosworth Észak-Koreával foglalkozó amerikai különmegbízott. (MTI)


Kína egyáltalán nem fogadja el, hogy Japán elfogott egy kínai halászhajót és letartóztatta annak kapitányát a vitatott hovatartozású Hegycsúcs-sziget közelében – mondta a kínai külügyi szóvivő. Csiang Jü (Jiang Yu) szerint a nagyon érzékeny téma rossz kezelése a kétoldalú kapcsolatokat is megkárosíthatja, Pekingben utcai tiltakozás is volt. A beszámolók szerint a három ország által követelt sziklák mellett a kínai hajó összeütközött a japán parti őrség naszádjával, ezt követően a kapitányt elfogták és előállították. Azóta Japán pekingi nagykövetét egy nap alatt kétszer hívták be a kínai külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak a szerintük illegális letartóztatás ellen.
Kína úgy véli, a halász semmi rosszat nem tett, Tokió viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a 41 éves vádlott szándékosan vezette neki hajóját az őrnaszádnak. Japán törvények szerint ebben az esetben félmillió jen büntetést is fizethet, vagy hároméves börtönbüntetéssel is sújthatják, mivel ezt hivatalos személy elleni támadásként értékelik.
Peking viszont azt mondja, az őrnaszádnak semmi keresnivalója nem lenne a sziget körül, minthogy az Kínához tartozik. Igen ám, de az egyébként lakatlan szigetet a japánok tartják kézben az Egyesült Államok jóvoltából. Washington, mint a háborúban Japán legyőzője, Okinawa szigetét megszállta, s ennek a részének tartották a Hegycsúcs-sziklát is. Amikor az amerikaiak átadták Okinawát, a szikla is Japán uralma alá került 1972-ben, s így is van mind a mai napig. A múlt században a szigetet ugyanakkor Formosa, azaz Tajvan részeként ismerte el mindenki, de mivel Kína Tajvant saját területének tartja, igényt tart a Hegycsúcs-sziklára is. Persze Tajvan, a különleges státusú sziget is saját magának követeli a Diaojutaj-sziklát. Kína elismeri, hogy Japán is igényt tart a szigetre, ám erről szerinte tárgyalásos úton kell kiegyezni. Megjegyzendő, hogy Peking ötszáz éves térképekkel is bizonyítaná igazát, ahogy a Tajvan feletti fennhatósága mellett úgy is érvel, hogy geológiai vizsgálatokkal bizonygatja: a sziget a kínai szárazföldből szakadt ki évmilliókkal korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.