Egy évet ad Obama a béketeremtésre

Ne engedjék, hogy az állandó béke megteremtésének lehetősége elillanjon, figyelmeztette Barack Obama amerikai elnök az izraeli és a palesztin vezetőt Washingtonban. Odahaza áll a bál, rengeteg Hamász-tagot tartóztatott le a Palesztin Hatóság rendőrsége, amelyért dicséretet is kaptak, viszont a Fatah-vezetők sem hisznek a békében.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington több képviselője is úgy beszélt a tegnap kezdődött közvetlen tárgyalásokról, hogy szerintük megnyílt egy új lehetőség, az időpont és az események arra mutatnak, hogy a hosszú távú békemegállapodásokra most van soha vissza nem térő esély. Ezt az elméletet azonban nem osztja Mohamed Dahlan, a Palesztin Hatóság biztonsági főnöke. Szerinte ugyanis amíg az amerikai elnök „Benjamin Netanjahu melletti imázsjavító munkát végez”, addig semmiféle egyeztetésről nem lehet szó. Ugyanakkor leszögezte, a két nap alatt két merényletet is elkövető Hamász embereivel szemben nem fognak könyörületet tanúsítani. Az akciókat dicsérte az izraeli rendőrség is, megjegyezve, hogy az oslói békemegállapodás óta nem volt ilyen szoros az együttműködés a két fél biztonsági erői között.
Nincs azonban közeledés egyetlen kérdésben sem, így Mahmúd Abbász palesztin elnök azt is megemlítette, kivonul a palesztin delegáció a tárgyalásokról, ha egyáltalán szóba kerül a ciszjordániai zsidótelepek ügye, amely az ő olvasatukban egyértelműen illegális, és a szeptember 26-ig érvényes fejlesztési moratóriumot fenn kell tartani. Izraeli oldalon viszont úgy vélik, nem szabad megakadályozni a természetes fejlődést, a kilenc hónapos építkezési tilalom már így is elég nehézségeket okozott a telepeseknek. Bár úgy tűnik, egyik oldal sem hajlandó engedni álláspontjából, az amerikai elnök szerint egy év alatt kell eljutni a független és életképes palesztin állam kikiáltásának lehetőségéhez. Ennek érdekében abban bízik Obama, hogy a kezdeti közvetlen tárgyalást az egyeztetések sorozata követi, Abbász és Netanjahu kéthetente találkozni fognak, és szép lassan körvonalazódik majd a békemegállapodás. Obama a két érintett félről azt állította, olyan emberek, akik „hitem szerint békét akarnak”. Óva intett ugyanakkor a „szélsőségesektől és a mindent visszautasítóktól, akik a béke keresése helyett pusztítást akarnak”.
XVI. Benedek pápa fogadta Simon Peresz izraeli elnököt, és kifejezte reményét, hogy az izraeli–palesztin tárgyalásokon megállapodás születik, amelyben „figyelemmel lesznek mindkét nép jogos törekvéseire”. A római katolikus egyházfő nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban megtartott mintegy negyvenperces találkozón elsősorban erről, a Washingtonban csütörtökön pár órával később kezdődő közvetlen izraeli–palesztin béketárgyalásokról volt szó. A találkozóról kiadott vatikáni közleményben XVI. Benedek azt a várakozását is kinyilvánította, hogy a tárgyalások „képesek lesznek hozzájárulni a tartós békéhez a Szentföldön és az egész térségben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.