Jogsértéssel épült volna az Álomsziget?

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felelt meg a Hajógyári-sziget tavaly májusi beépítési koncepcióterve a hatályos kerületi szabályozási tervnek, amely korlátozta az izraeli befektetők eredeti szándékát az Álomsziget kialakítására – derült ki Sipos Gábor III. kerületi főépítész nemrég készült összeállításából. Az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. 400 milliós beruházással konferenciaközpontot, szállodákat, apartmanházakat, sportlétesítményeket, szórakozóhelyeket, köztük kaszinót épített volna a Hadrianus-palota feltáratlan romjai mellé az MSZP– SZDSZ-es kormányok támogatásával. A Medgyessy-kabinet a becsült ár kétharmadáért, az Állami Számvevőszék későbbi megállapításai szerint törvénysértően, értékesítette a Hajógyári-sziget állami területeit, majd Gyurcsányék – akárcsak Sukorónál – itt is kiemeltnek nyilvánították a beruházást, Bajnaiék pedig nem riadtak volna vissza a jogsértéstől sem. – A rendeletekben, szerződésben rögzített, a felszínen 35, a föld alatt 85 százalékos beépítést engedő szabályoktól eltérő „téves koncepció tovább erőltetésétől” csak a kerületi önkormányzat határozott fellépésére állt el a tervező – emelte ki a főépítész.
Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer fideszes polgármestere emlékeztetett: a Fidesz és az önkormányzat a korábbi, szocialista többségű képviselő-testület idején is tiltakozott a 2003-as privatizáció ellen, s változtatási tilalmat rendeltek el. Utóbbi 2006 őszén lejárt, ám ezzel egy időben szigorúbb beépíthetőségi feltételeket szabó rendezési tervet fogadtak el. A döntés az ÖKO Rt. előzetes környezeti hatástanulmánya alapján született, Jávor Benedek, a Védegylet akkori szakértője, az LMP mostani főpolgármester-jelöltje segítségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.