Jubileum, további újításokkal

1949-ben Stockholmban rendezték az első férfi öttusa-világbajnokságot, a nők 1981-ben Londonban debütáltak, aztán az 1993-as darmstadti seregszemlétől kezdve már koedukáltan zajlik a sportág vb-je. Mától a kínai Csengduban rendezik a jubileumi félszázadik seregszemlét, ahol nemcsak a helyszín, hanem a hétnapos lebonyolítás is unikumnak számít majd.

Deák Zsigmond
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vb-csapat. Férfiak: Marosi Ádám, Kasza Róbert, Németh Róbert (csapat), Tibolya Péter (egyéni induló); nők: Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn (csapat), Pataki Viktória (egyéni induló); váltók kijelölése később. Vb-program; ma: férfiselejtező, holnap: női selejtező, péntek: férfidöntő, szombat: női döntő, vasárnap: vegyes váltó, hétfő: férfiváltó, kedd: női váltó.


Pierre de Coubertin, az újkori olimpizmus eszméjének francia atyja a hírvivő antik példája nyomán „találta fel” a modern pentatlont, magyarul az öttusát, amely az 1912-es stockholmi olimpián mutatkozott be. A sportág az 1948-as londoni játékokig nemzetközi szinten maradt ötkarikás keretek között (még a szövetsége is a NOB-on belül működött), aztán 1949-ben megint Stockholm volt a helyszíne az újabb debütálásnak, a világbajnokságénak. Ekkor még természetesen csak a férfiak versenyezhettek ezen a szinten, Balczó András a hatvanas években nők nélkül nyert tíz vb-aranyat, s lett minden idők legjobbja. A gyengébbik nem számára 1981-ben Londonban jött el a bemutatkozás ideje, bő egy évtizedig a hölgyek és az urak külön utakon jártak, amelyek végül 1993-ban Darmstadtban keresztezték egymást. Azóta közös világbajnokságok zajlanak, idén már az ötvenedik férfi, s a harmincadik női vb-t rendezik a kínai Szecsuán tartomány székhelyén, Csengduban.
A jubileumhoz különleges helyszín dukál, hiszen a földkerekség legnépesebb országában még sosem rendeztek ilyen szintű sportági eseményt (a 2008-as pekingi olimpia versenyeit kivéve, de ott két nap alatt lepörgött a két egyéni küzdelem). Kína már rég nem számít az öttusa outsiderének, a 2005-ös varsói vb férfi egyéni versenyét például Csien Csen-hua nyerte. Ráadásul Csengduban – a 2008. májusi pusztító földrengés ellenére – felépítettek egy speciális öttusaközpontot, s hosszú távú együttműködést kötöttek a nemzetközi szövetséggel (UIPM). Így a következő években korosztályos viadalok, Világkupák, kontinentális versenyek házigazdája lehet a városon kívül található ultramodern sportcentrum, amelyet a sportág ötletgazdája előtt tisztelegve Pierre de Coubertinről neveztek el. Az eddigi tapasztalatok szerint tökéletes kulisszák között zajlanak majd egyéni és csapatviadalok, valamint a váltóküzdelmek, ahová a férfiaké és a nőké mellé ezúttal bekerült a kétfős vegyes gárdák versengése is. Utóbbi a sportági vezetők szándéka szerint az ötkarikás programba bekerülő szám lehet, s szerepet kapott Szingapúrban a múlt héten véget ért I. ifjúsági olimpián is. Tavaly a londoni vb-n egy napon rendezték a kétfős férfi- és a női váltók viadalát, most viszont külön napon a már ismert férfi és női triók versenyeznek majd a vegyes duók küzdelmét követően, így a lebonyolítás hétnaposra duzzad.
Egy éve az angol fővárosban a hagyományoknak megfelelően jól szerepeltek a mieink, Marosi Ádám egyéni világbajnok lett, a Marosi, Németh Róbert, Tibolya Péter összeállítású csapat szintén arany-, míg a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Vörös Zsuzsanna hármas bronzérmet szerzett. Magyar szempontból különlegesség, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös 1996 óta először nem lesz ott a vb-n, a nyár elején ugyanis bejelentette visszavonulását, a júliusi, debreceni Európa-bajnokságon elbúcsúzott a közönségtől. A hazai rendezésű kontinensviadalon a mieinknek – főképpen a fiúknak – a hagyományos verseny nem jött össze, a két váltót viszont megnyerték. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a nőknél ugyanazokat és ugyanúgy versenyezteti Csengduban, mint Debrecenben (lásd keretben), a férfiaknál csak a személyek maradtak, a hagyományos csapatból kikerült az Eb selejtezőjében betlizett Tibolya Péter – aki így egyéni versenyzőként indul –, s bekerült Németh Róbert.
Tibolya addig sem maradt sikerélmény nélkül Kínában, hiszen az Ottusacsalad.hu internetes oldalon olvasható helyszíni blogbe-
jegyzése szerint pingpongban Marosival legyőzték a Németh, Kasza Róbert duót. A szakvezetésnek ez nem elég, a szokásoknak megfelelően minden számban dobogós helyezést vár a fiúktól, a lányoktól pedig azt, hogy harcban legyenek az éremért. A tegnapi technikai értekezleten kiderült, hogy 84 férfi és 57 női versenyző rajtol majd a vb-n, a lóbemutatón pedig az, hogy többségében nehezen kezelhető angol telivérekkel kell teljesíteni a pályát. Két éve Pekingben a hasonló négylábúakkal meggyűlt a magyarok baja (emlékezzünk csak Balogh Gábor és Horváth Viktor bukására), reményeink szerint ezúttal veszik majd a magyarok az akadályokat, itt és máshol is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.