Magyarország és a „napos” korszak

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsőfokú dicséretben részesítette az új magyar kormány külpolitikáját tegnapi számában a globális brit hetilap, az Economist által megjelentetett European Voice. Az európai ügyekre szakosodott hetilapok közül ez a legfajsúlyosabb. A cikket a The Economist közép- és kelet-európai tudósítója jegyezte, a lap hagyományait követve név nélkül. Változó idők és napos beállítottság Magyarországon, hirdeti a főcím, az alcím pedig így hangzik: Az új magyar kormány minden irányú baráti politikája máris érezteti hatását. A kormány külpolitikájának irányítója, írja a lap, a 66 éves Martonyi János, aki nem karrierista, hiszen karrierjét már megcsinálta. Az új magyar külpolitika fő célja: barátság minden irányban. A mag még mindig a visegrádi csoport, de más szomszédos állam is csaknem ugyanolyan fontos a magyar külpolitikának. Orbán Viktor barátságot ápol Basescu román elnökkel. Martonyit pedig Szerbiába vezette első külföldi útja. Talán a legfontosabb, hogy a magyar–szlovák kapcsolatok is jó előjellel alakulnak. Orbán és Radicova, az új szlovák miniszterelnök találkozója jól sikerült. Várható, hogy a szlovákiai magyarok és az ország déli részében élő szláv polgártársaik között enyhül a feszültség.
Érdekes lesz, írja a European Voice, milyen uniós magyar elnökség várható a fénytelen spanyol elnökség után. Annyi biztos, Magyarországnak vannak jó ötletei, például az Erasmus csereprogram kiterjesztése. Nagy figyelem irányul arra is, milyen lesz az elnökség Oroszország-politikája. A Fidesz ellenzékben erősen támadta a putyinizmust, de itt is változnak a körülmények. A tudósító végül azt írja, a notóriusan rosszul működtetett Ferihegyen útlevelét kérték, amikor Finnországba utazott, mivel a magyar reptér elvesztette biztonságos légikikötő státusát a schengeni övezetbe történő útlevélmentes utazás ügyében. Nehéz lenne jobban illusztrálni, ahogyan egy alkalmatlan bürokrácia és a kereskedelmi haverszellem lejáratja Magyarországot, olvasható. Az ügyben hiába hívta a reptér sajtóirodáját, senki nem vette fel a kagylót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.