Még súlyosabb a Demszky-örökség

Rövid időn belül csődbe vinné Budapestet a következő városvezetés, ha követné a főpolgármesteri székből távozó Demszky Gábor jó tanácsait az eddigi „gazdálkodási modell és fejlesztési gyakorlat” folytatásáról. Kiderült: a be nem fejezett, százmilliárdos beruházások rendezése mellett újabb elvesztett uniós támogatások pótlására is szükség lesz. A következő közgyűlésnek pedig azonnal hozzá kell látnia a négyes metró, az Alstom-szerződés, a Margit híd felújítása, a csepeli szennyvíztisztító ügyeinek rendezéséhez, s nem tűr halasztást a közműdíjak helyzetének tisztázása sem.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egypercnyi elvesztegetni való időnk sem lesz, ha Budapesten október 3-án a Fidesz és a KDNP nyeri meg az önkormányzati választást – közölte lapunkkal György István, aki Tarlós István győzelme esetén a főpolgármester első számú helyettese lehet. – Már az első napokban hozzá kell látnunk a négyes metró, benne a szerelvények beszerzése, az Alstom-szerződés, a Margit híd felújítása és a csepeli szennyvíztisztító, öszszességében sok száz milliárd forintos ügyének rendezéséhez, és nem tűrhet halasztást a budapesti közműdíjak helyzetének tisztázása, különös tekintettel a héten befagyasztott díjú távfűtésre.
Miközben a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki záróülésén szinte mindenki Demszky Gábor főpolgármester úgynevezett búcsúbeszédével volt elfoglalva, még a képviselők egy része sem lett figyelmes egy, a csepeli szennyvíztisztító botrányos beruházásáról készített tájékoztatóra. Az Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes által jegyzett anyagból kiderült, nemcsak a büntetőeljárás alá vont közműcégeknél, s a nagy fővárosi beruházásoknál tűnhettek el milliárdos nagyságrendű közpénzek. A főváros ugyanis immár a kiegészítő beruházások nélkül több mint 130 milliárdos beruházásától – közbeszerzési szabálytalanságok miatt – elvont tízmilliárd fölötti összegre sem számíthat a jövőben. Kiderült: hiába kérték vissza a más „projektelemeknél” elvileg felhasználható támogatást, a 40 millió eurónyi összeget Brüsszel csak akkor fizetné ki, ha az abból készülő munkálatok év végéig befejeződnének.
Mint ismeretes, a kivitelező-üzemeltető francia konzorcium csak augusztus 31-ig, „kényszerüzemben” vállalta a szennyvíztisztítást. Erre azért volt szükség, mert az önkormányzat ma még MSZP– SZDSZ-es többségű bizottságai sem fogadták el a franciák által követelt szerződésmódosításokat, amelyek alapján jövőre legkevesebb ötven százalékkal emelni kell a csatornadíjakat. Wertán Zsolt (KDNP), a fővárosi pénzügyi és közbeszerzési bizottság tagja úgy tudja, a franciák a két hét múlva még összeülő testület döntéséig hajlandók működtetni a tisztítót.
– Nem engedhetünk a zsarolásnak, a szerződésekről már a következő városvezetésnek kell határoznia – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.