Négyes metró: hűtlen kezelés?

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a négyes metró beruházásának ügyében a Fővárosi Főügyészségen. A közpénzek felhasználását ellenőrző szervezet közleménye szerint az idei ellenőrzési tervüknek megfelelően folytatott vizsgálatban feltárt szabálytalanságok közül több a büntetőjogi felelősség tisztázását is szükségessé teszi. A városháza ítéletként értékeli a feljelentést.

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalanul lefolytatott közbeszerzési eljárások, a teljesítéssel arányban nem álló díjfizetések, továbbá a felelőtlen, nyilvánvalóan és előreláthatóan kárt okozó szerződéskötési gyakorlat a magyar államnak, illetve a fővárosi önkormányzatnak okozott vagyoni hátrányt – állapították meg a számvevők a négyes metró beruházásának első szakaszánál lefolytatott vizsgálatban.
Domokos László, az ÁSZ elnöke tegnap az Országgyűlésben bejelentette, a bizonyítékok több esetben is alátámasztják a hűtlen kezelés bűncselekménye elkövetésének alapos gyanúját. A Magyar Rádiónak ugyanakkor jelezte: a számvevőszék jelentése még nem teljes körű. – A konkrét összegek tekintetében várjuk, hogy az ügyészség is megalapozottnak ítéli-e a gyanút a feljelentésben szereplő ügyekben, személyeknél és az érintett szerződéseknél – fogalmazott.
Az ÁSZ feljelentése alátámasztja annak a több száz oldalas vizsgálati jelentésnek a megállapításait, amelyről augusztusban még csak szavazni sem voltak hajlandók a Fővárosi Közgyűlés nagy értékű beruházásokat vizsgáló bizottságának MSZP-s és SZDSZ-es tagjai. A jelentésből kiderült: a jelenleg már 540 milliárd forintot meghaladó költségűre becsült beruházás bekért anyagai hiányosak, a teljes dokumentációt át sem adták a fővárosi illetékesek. – A megvalósítás alvállalkozói rendszerének kialakítására, a szerződések szakmai megalapozására nincsenek adatok, de az sem egyértelmű, hogy a nyomvonal kijelölésére milyen megfontolások alapján kerülhetett sor. Beruházóként a BKV Zrt. szerepe megfoghatatlan volt, a cég keretein belül működő DBR Metró Projektigazgatóság még ma is mintegy idegen testként működik. Az igazgatóságon a BKV belső szabályozási rendszerétől független eljárásrendet alakítottak ki, miközben a beruházásnak a mai napig nincs hivatalos független főmérnöke. Az unió a tervezettnél csaknem 60 milliárd forinttal kevesebbet, pontosan 181 milliárd forintot ítélt szabályosnak. Az elvont támogatás, illetve az állam és a főváros 79:21 százalékos arányú költségmegoszlása alapján a magyar adófizetők pénzéből kell még többet elvenni – szűrhető le a megállapításokból. Az idei év első negyedéig összesen több mint 190 milliárd forintot költöttek a négyes metróra.
A városháza az ÁSZ-feljelentésre úgy reagált: „Az eljárás tart, az ítélet megszületett.” Gyekiczki András, a Főpolgármesteri Iroda vezetője szerint korábban megkapták az ÁSZ jelentéstervezeteit, azokban „ténybeli tévedések tucatjait” találták, ám az önkormányzat észrevételeire válasz nem érkezett. A BRFK egyébként már tavasz óta már nyomoz a metróépítés, illetve a leendő négyes, illetve a régi kettes vonalra szánt járműbeszerzés ügyében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.