Nem tiltották be az óvodások különóráit

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos óvodában megszüntették a különórákat az óvodai alapprogram félreértelmezése miatt. A félreértelmezett mondat így szól: „a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus tartja”. Ezt sok helyen úgy értelmezték, hogy a jövőben népzenész, táncos, úszásoktató, sőt pap sem tarthat különórát az óvodában. A tiltás szülői felháborodást váltana ki, hiszen sokan éppen az alapján választanak óvodát, hogy az intézményben például van-e úszásoktatás vagy idegen nyelvi óra. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint szó sincs a különórák betiltásáról. Leszögezik: hitoktatás az óvodában ezután is folyhat, amit az egyház által foglalkoztatott hitoktató vezethet. De lehetőség nyílik más, külső szakember vagy segítő bevonására is. Előadóművészek, néptánccsoportok, az óvodai nevelést segítő szakemberek ezentúl is részt vehetnek az óvodai foglalkozásokon. Fontos azonban tudni, hogy ezeken az „órákon” óvópedagógusoknak is jelen kell lenniük. Ha a program sportolási lehetőséget, például úszásoktatást tartalmaz, akkor azt a megfelelő végzettséggel rendelkező oktató továbbra is megtarthatja.
A félreértelmezett passzust nem a mostani oktatási kormányzat íratta bele az alapprogramba, az évek óta szerepel a dokumentumban, és eddig nem okozott félreértéseket. Információink szerint a szocialisták egyik kampányfogása lett volna, hogy óriásplakátokon teszik közzé azt az álhírt, miszerint az új kormány betiltotta az óvodai különórákat, és ezzel korlátozza a gyerekek tehetségének kibontakozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.