Rekordpontszámok a pótfelvételin

Sokkal jobban teljesítettek a várakozásoknál a diákok a pótfelvételin – tudta meg lapunk a ponthatárok megállapításának napján. A bekerülési küszöb emelése ellenére a jelentkezők nyolcvanöt százaléka, összesen 11 200 diák felvételt nyert valahová. Két képzésen a maximális pontszám kellett a bekerüléshez.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömteli meglepetések születtek az idei pótfelvételin – tudta meg lapunk. A ponthatárok pénteki megállapításakor kiderült, hogy az eljárás során előzetes minisztériumi becsléseknél lényegesen több diák került be egyetemre, vagy főiskolára. A 13 300 jelentkezőből 11 200 fiatalt vettek fel, vagyis a felvételizők nyolcvanöt százaléka bekerült a hőn áhított képzésre. A jelentkezők és a felvettek száma szinte teljesen megegyezik a tavalyi adatokkal. Csaknem kilencezer fiatal nyert felvételt alap- vagy osztatlan képzésre, 1100 mesterképzésre, 850 diák pedig felsőfokú szakképzésre jutott be. Még a szakembereket is meglepte, hogy míg a rendes felvételi eljárásban nem születtek rekordponthatárok, a csak tandíjas képzéseket meghirdető pótfelvételi során két képzésen is maximális pontszám kellett a bekerüléshez: alapképzésben a Széchenyi István Egyetem előadó-művészet–klaszikus harsona szakán 480 volt a ponthatár. A mesterszakok közül az Óbudai Egyetem vállalkozásfejlesztési szakán volt szükség a maximális 100 pontra. Az idén csak kevés olyan képzés volt, ahol elég lett volna a minimális 200 pont a bekerüléshez, viszont több olyan kurzus is akadt, amely elegendő jelentkező hiányában nem indult el (összesen körülbelül 17 ezer helyet hirdettek meg az intézmények).
A tizenegyezer diák sikeres felvételije örömteli meglepetés annak fényében, hogy Szövényi Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási főosztályának vezetője a ponthatárok megállapítása előtt két héttel csak nyolcezerre becsülte a bekerülők számát. A szakember azért számított a tavalyinál kevesebb sikeres felvételizőre, mert az idén a korábbi 160 pontról 200 pontra emelték a felvételi minimumponthatárt. Ez azt jelenti, hogy ennél kevesebb ponttal akkor sem vehetnek fel valakit, ha még van üres férőhely az egyetemen, vagyis a leggyengébb tanulók a tavalyival ellentétben az idén már nem juthattak be a diplomát adó képzésekre. Egy lapunk által megkérdezett szakember szerint az idei jó felvételi arány igazolja a minimális ponthatár megemelésének minőségjavító hatását, hiszen „mindig akkorát ugrik a macska, amilyen magas a kerítés”.
A pótfelvételivel együtt így öszszesen 108 ezer fiatal jutott be a felsőoktatásba. Ez kétezerrel több mint tavaly, az idén viszont nagyobb volt a verseny, hiszen a rendes felvételi eljárás során 140 ezren jelentkeztek a tavalyi 127 500-zal szemben.
A korábbi évekkel ellentétben a pótfelvételi keretében az idén csak tandíjas képzéseket hirdettek meg az egyetemek és a főiskolák. Öszszesen 160 alapképzésre, 250 mesterképzésre és 60 felsőfokú szakképzésre várták a hallgatókat. Az eljárás során csak egy intézménybe és egy szakra lehetett jelentkezni. Pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akiket a rendes felvételi eljárás során nem vettek fel, vagy akik az első körben nem felvételiztek sehova. Az azonban nem próbálkozhatott újra, aki már valahová felvételt nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.