Sikerek mellé pénzügyi vészjelek

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöki számunkban részletes beharangozót írtunk a ma rajtoló spanyol futballbajnokságról; azóta az utánpótlás-válogatott Pintér Ádám Zaragozába igazolt, miközben pénzügyi vészjelek is érkeztek Hispániából. Bár a nemzeti gárda világ- és Európa-bajnok, a Primera División pedig a legjobb pontvadászatok egyike, nem rózsás a helyi foci helyzete. José María Gay, a Barcelonai Egyetem közgazdaságtan professzora szerint a jó eredményeket nehéz anyagi körülmények árnyékolják be. A Mallorca például nem indulhatott az Európa-ligában 90 millió eurós adóssága miatt, s legalább tíz csapat jár hasonló cipőben. Michael Laudrup dán szakvezető nehezményezte, hogy pont egy kis csapaton akarnak példát statuálni, amelynek segítségére a mallorcai születésű teniszcsillag, Rafael Nadal és családja sietett.
A legutóbbi idényben a Primera és a Segunda División összesen 4,5 milliárd eurós tartozást halmozott fel. Több csapat az összeomlás szélére került, a Real Madridot és a Barcelonát a tévés jogdíjak segítik. Gay szerint az elmúlt másfél évtized ingatlanépítkezései és a mértéktelen pazarlás tartotta magas szinten a spanyol bajnokságot, csakhogy három éve kipukkadt az ingatlanbuborék. Az idén még a Real Madrid is visszafogta magát: a tavalyi 350 millió helyett most csak 55 millió eurót költött játékosvásárlásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.