Szocialista vircsaft volt a Hajógyári Álomsziget

Az MSZP politikai nyomása mutatható ki a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett kaszinóberuházásnál. A korábbi balliberális hatalom ennek érdekében jogsértő eszközöktől sem riadt vissza – derül ki a dokumentumokból. Az a vád pedig egyértelműen cáfolható, hogy a Fidesz „nem gördít akadályt” az építkezés elé.

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év alatt egy kapavágás sem történt a Hajógyári-sziget déli részének beépítésére, pedig az egykori Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. Medgyessy Péter MSZP–SZDSZ-es kormánya idején, 2003-ban előbb 6,6 milliárd forintra értékelte a Hajógyári-sziget állami területeit kezelő céget, majd a területet a Hadriánius római császári palota egykori maradványaival együtt 4,6 milliárdért adták el izraeli befektetőknek. A korábbi vagyonkezelőt, a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő (HSZV) Kft.-t 1992-ben alapította az állam, az akkori vagyonbecslés szerint 3,4 milliárd forintos ingatlanapporttal, 160 millió forint törzstőkével.
A Plaza Centers, s az érdekeltségébe tartozó Ercorner Kft. által létrehozott Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. 400 millió forintos beruházással konferenciaközpontot, szállodákat, apartmanházakat, sportlétesítményeket, szórakozóhelyeket, köztük kaszinót épített volna a Hadrianus-palota feltáratlan romjai mellé. A beruházást Gyurcsány Ferenc kabinetje 2006-ban kiemelt beruházásnak, az Állami Számvevőszék viszont már 2005-ben törvénytelen privatizációnak nyilvánította. A Fővárosi Közgyűlés balliberális többsége négy éve elfogadta azt a szerződést, amely zöld jelzést adott a Hajógyári-sziget beépítésének. Az izraeli befektető, amelynek feltáratlanul kerültek tulajdonába többek között a Hadrianus-palota romjai, a felszínen 35, a föld alatt 85 százalékban építheti be a szigetet. Miután Hiller István (MSZP) kulturális miniszter is elismerte a jogsértést, az állam visszavásárolta a császári palota területét. A Népszabadság tegnap azt állította, hogy Tarlós István óbudai polgármesterként „semmilyen akadályt nem gördített” a beruházás elé. A Fidesz főpolgármester-jelöltje lapunkat emlékeztette: soha nem támogatta a beruházást, azt a III. kerületi képviselő-testület MSZP-s többsége szorgalmazta, és ők írtak ki az ügyben végül érvénytelen népszavazást. A kerület a privatizáció idején változtatási tilalmat rendelt el, ha nem fogadnak el új terveket, a tulajdonos sokkal nagyobb terület beépítésére lett volna jogosult – fűzte hozzá.
Az LMP a napokban azzal kampányolt, hogy a beruházás szűkítené a Duna árterét, veszélyeztetve Budapest biztonságát. A lapunk birtokában lévő, az óbudai önkormányzat által is aláírt háromoldalú szerződés szerint a befektető 14,5 milliárdért felújítaná a szigetre vezető két hidat, alagutat építene a Bogdáni út és a sziget között, rendezné a Szentlélek teret és környékét, s árvízvédelmi töltéseket emelne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.