Újabb kalandpark védett területen

Kalandparkot és bobpályát építene egy helyi vállalkozó a balatonboglári, védett állat- és növényfajoknak otthont adó Várdombon. A beruházással a helyiek szerint veszélybe kerülhet a hegyen található vaskori erőd és a honfoglalás kori temető is. A lakosok egy része és a nyaralótulajdonosok nem érzik magukat biztonságban, hiszen a fák kivágása miatt a hegy lábánál elhelyezkedő házaikra ráomolhat a talaj.

Mizsei Bernadett
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjeszkedő beruházók. A bobpályaépítés egyre nagyobb divattá vált a védett erdeinkben. Mint arról korábban beszámoltunk, Lillafüred mellett, egy Natura 2000-es védettségű helyszínen szintén bobpálya épülhet, ha a terület kezelője megállapodik az építtetővel, és az állam hozzájárul a beruházáshoz. A kivitelező cég vezetője arról számolt be, hogy a szükséges engedélyek egy részét már megkapták, sőt, a projekthez uniós forrást is sikerült szerezni. Egy hasonló, német rendszerű pálya ráadásul már megépült Miskolctapolcán, ezért kérdéses, hogy mennyire szükséges egy másik Lillafüreden. A helyiek attól tartanak, hogy amennyiben megkapja a beruházás a környezetvédelmi engedélyt, akkor ezzel takarózik a városvezetés, amikor kiadja a szükséges engedélyeket.


Nyugalmukat is féltik a természeti és történelmi kincsek mellett a Somogy megyei Balatonboglár Várdomb mellett élő lakosai. Egy helyi vállalkozó ugyanis engedélyt kapott arra, hogy megépítse a Várdomb kaland- és szabadidőparkot. Csiszár Szilárd 2038-ig üzemeltetheti a sokak szerint nagy természeti rombolást eredményező szórakoztató-központot. A bérlő jogosult arra is, hogy a területen rendezvényeket, fesztiválokat szervezzen. Sokan felháborodtak azon, hogy a harmincéves bérlési időszak alatt a vállalkozónak egyetlen fillér bérleti díjat sem kell fizetnie, sőt, huszonnyolc év után is előbérleti jog illeti meg. A dombon található Gömbkilátót pedig – amelyet két éve elzártak a látogatók elől, mert nem volt megfelelő a műszaki állapota –, saját költségén felújíthatja és belépődíjért üzemeltetheti.
A balatonlellei önkormányzat jegyzője tavaly megadta az építési engedélyt, ám több, neve elhallgatását kérő lakos fellebbezett a határozat ellen. „A tervezett beruházások csökkentik az üdülőövezetben lévő ingatlanunk értékét, mivel a pihenést és a nyugalmat szinte lehetetlenné teszi” – áll az egyik dokumentumban. A benyújtók azt is sérelmezik, hogy nem tartottak tájékoztatást a lakóknak és a nyaralóknak, valamint nem kérték a szomszédok beleegyezését, tudtukon kívül döntöttek. A tervezett, 69 gépkocsinak helyet biztosító parkoló miatt pedig nőne a forgalom, így a levegő- és zajszennyezettség is. A helyiek lapunknak arról számoltak be, hogy az említett terület tájvédelmi körzet, ám az azt jelző táblákat fokozatosan eltüntették.
– Ettől még a Várdomb és környéke felbecsülhetetlen értékű természeti és nemzeti kincs, amelyet meg kell őriznünk a felnövekvő generációnak – vélekedett az egyik boglári polgár. Mint elmondta, a fellebbezésekben felhívták a figyelmet arra is, hogy az építkezéssel és a későbbi idegenforgalommal a honos állat- és növényfajok megóvása veszélybe kerül, illetve károsodni fognak. A terület otthont ad a védett hóvirágnak, baglyoknak, sasoknak, és számos, csaknem százéves feketefenyő is megtalálható itt. A beruházással azonban az élővilág élettere csökken, pusztulásnak lesz kitéve a levegő-, a zaj- és a fényszennyezés miatt. A helyiek úgy tájékoztatták a Magyar Nemzetet, hogy az erdő ötven százalékát már kiirtották területtisztítás címén.
A fellebbezésben a tiltakozók egyike annak is hangot adott, hogy a fák kivágása miatt megnövekedett az omlásveszély, ami a bobpálya építésével fokozódik majd. „Az ingatlanunk közvetlenül a hegy lábánál helyezkedik el, így nem érezhetjük magunkat biztonságban, mert lehetséges, hogy egy felhőszakadással ránk omlik a talaj” – olvasható az egyik, lapunk birtokába került panaszlevélben. Az érintett terület ráadásul nemcsak természeti, hanem feltáratlan régészeti kincs is, ugyanis ott található egy vaskori erőd és egy honfoglalás kori temető.
A fellebbezések első körben sikerrel jártak: a Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal arra utasította az építésügyi hatóságot, hogy folytasson le új eljárást. A szervezet szerint a hatóság hibázott, amikor az építési engedélyt kiadta a teljes kérelemre. Idén júniusban azonban a hivatal megváltoztatta döntését, és az engedélyt mégis kiadta a Magyar Bányászati és Földhivatal két kikötésével. Eszerint a fogadóépítmény alapgödrének kiemeléséhez, illetve annak visszatemetéséig geotechnikai művezetés szükséges. Ezenfelül az építés és a használat idején meg kell akadályozni a területen a koncentrált vízbeszivárgást és a vonalas erózió kialakulását.
Felkerestük Csiszár Szilárd vállalkozót, a beruházásra engedélyt szerző Sziszi Bt. tulajdonosát is, ám egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Idén márciusban a cégtulajdonos még azt nyilatkozta: a beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben egy 600 méter hosszú bobpályát, valamint kötélpályákból, mászófalakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát építenek ki az örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. Mint mondta, a projekt 140 millió forintos támogatást nyert uniós pályázaton, amely a költségek ötvenszázalékos támogatottságát jelenti. Kitért arra is, hogy a domb tetején található Gömbkilátó ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság, amely a Balaton régió egyik jelképévé vált, ezért is fontos, hogy mielőbb biztonságossá váljon és újra megnyíljon.
– Az önkormányzatnak nem volt forrása a felújítására, amely mintegy húszmillió forintba kerül – vélekedett Csiszár. A nyaralótulajdonosok szerint azonban az általuk befizetett, tízmillió forinthoz közeli ingatlanadó bevételéből az önkormányzat már felújíthatta volna a Gömbkilátót. A helyi független polgármesterrel, Kovács Miklóssal is szerettünk volna beszélni, ám titkárnője arra hivatkozott, a város első embere bizottsági üléseken vesz részt, így nincs ideje nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.