Vészköltségvetés készül Kaposváron

Több mint 200 millió forintra rúgnak a Kaposvári Egyetem kifizetetlen számlái. Ha a helyzet tovább romlik, kincstári biztost nevez ki az állam az egyetemre a csőd elkerülésének érdekében. Az intézmény új vezetése szerint azonban képesek egyedül is úrrá lenni a helyzeten. Új költségvetést készítenek, takarékoskodási intézkedéseket hoztak és igyekeznek maximalizálni a bevételeket.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül nehéz helyzetet örökölt a korábbi vezetéstől a Kaposvári Egyetem új rektora. Az egy hónappal ezelőtt kinevezett Szávai Ferenc hivatalba lépése után azonnal megkezdte az intézmény pénzügyi helyzetének felmérését. Az eredmények lesújtók: az egyetem adóssága meghaladja az éves költségvetés 3 százalékát, vagyis csak egy hajszálnyira van a 3,5 százalékos határtól, amelynek elérése esetén az állam kincstári biztost nevez ki az egyetem élére.
– Azonnali pluszforrásra van szükségünk, amit sebtében csak takarékossággal és a kintlévőségeink beszedésével, esetleg ingatlanhasznosítással tudunk fedezni. Várunk még egy földalapú támogatásra, és vannak olyan pályázati pénzek is, amelyeket nem kaptunk meg – jelentette ki lapunk érdeklődésére Szávai. A kintlévőségek behajtása mellett elkerülhetetlen a kiadások visszafogása is. Új, takarékos struktúrájú egyetemi vezetés állt fel, több feladatkört összevontak, és nem vettek fel egyetlen új embert sem. Lecsökkentették a felesleges és költséges adminisztrációt is. Az évi 7 milliárd forinttal gazdálkodó egyetem augusztusi kifizetetlen számlái a vizsgálatok szerint jelenleg több mint 200 millió forintra rúgnak, kincstári biztos kirendelésére a 235 millió forintos hiány elérése esetén kell számítani. Szávai Ferenc rektor leszögezte: ha nem sikerül beszedniük az összes kintlévőségüket, akkor a hiány mértéke az év végéig további 30-50 millió forinttal nőni fog, és elkerülhetetlenné válik kincstári biztos kinevezése.
Örömteli, ám az egyetem pillanatnyi helyzetén sajnos keveset javít, hogy szeptemberben háromszázzal többen iratkoztak be a campusra, mint az előző évben. A több diák „pénzbeli eredménye” ugyanis csak a következő költségvetésben fog látszani. Hosszú távon azonban egyértelműen attól függ a Kaposvári Egyetem jövője, hogy meg tudja-e tartani, illetve képes-e növelni a hallgatói számát. Az új vezetés egyedi, versenyképes képzések indításával és a térségi oktatási intézményekkel való szoros együttműködéssel szeretné idevonzani a fiatalokat.
Repa Imre, a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese leszögezte: a mostani helyzetet a korábbi vezetés által irreálisan felültervezett bevételek és a rosszul vezérelt intézményi működés okozta, de jócskán rontják a Kaposvári Egyetem kilátásait a zárolt állami támogatások is. A rektorhelyettes szerint könnyű lenne elkerülni az anyagi csődöt drasztikus, fűnyíróelvszerű megszorításokkal, ám ezek rövid időn belül az intézmény megszűnéséhez vezetnének. Ezért abban bíznak, hogy a most elkészülő új működési stratégiával meggyőzhetik az oktatásirányítást arról, hogy – még ha el is érik a kritikus határt – biztos nélkül is elkerülik a csődöt.
Emlékezetes: a Kaposvári Egyetem szenátusa idén tavasszal 15-14 arányban utasította el Babinszky László jelenlegi rektor újraválasztását. A rektornak baloldali körökben nagy volt a politikai támogatottsága. A rektorválasztáson még Hiller István szocialista oktatási miniszter felsőoktatási szakállamtitkára, Mannherz Károly is részt vett, és Babinszky újraválasztása mellett érvelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.