A piacok a költségvetés számait lesik

Várhatóan jó hatással lesz a piacokra, hogy megismerhetik a jövő évi költségvetés tervezetét – állítják a lapunknak nyilatkozó elemzők. A befektetői bizalom erősödéséhez arra van szükség, hogy meggyőzők legyenek a büdzsé számsorai a háromszázalékos hiány tartásáról.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági tárca a kormány elé terjeszti a jövő évi költségvetést holnap, illetve a sajtóbeli várakozások szerint Orbán Viktor kormányfő is vázolja a 29 pontos akcióterv folytatását. Az amúgy is eseménydús napot tovább gazdagítja, hogy a véletlen egybeesés folytán épp a büdzsé vitájának első napján érkezik Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége az előző kormány által kötött hitelmegállapodási szerződés menetrend szerinti felülvizsgálatára. – Valószínűleg pozitívan befolyásolják a piacokat a héten várható gazdaságpolitikai bejelentések. Már akkor is jelentősen javult az ország megítélése a befektetők szemében, amikor a kormány képviselői megjelölték a háromszázalékos hiánycélt jövőre, azóta viszonylag stabil a forint árfolyama. Arra számítok, hogy ez a trend folytatódik, főleg, ha megismerjük a deficitet szinten tartó jövő évi intézkedéseket – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
Az elemző szerint a büdzsé szempontjából annak semmi jelentősége nincs, hogy épp az IMF-fel való tárgyalások közepette kerülnek nyilvánosságra számsorai. A költségvetés kialakításakor a kormánynak elsősorban azt kell vizsgálnia, hogy kiadási oldalon mi mozdítható, a már előre jelzett tervek okozta kieséseket ugyanis
– például az egykulcsos adó miatt – pótolni kell. Nagy kérdés, hogy az Orbán-kabinet már most belevág-e a szerkezeti reformokba, amelyek később igaz hatékonyabb működést eredményeznek, de végrehajtásuk költségei nem elhanyagolhatók.
Ha a jövő évben változatlan formában fennmarad a bankadó, akkor is száz-kétszáz milliárd forintnyi kiadásra kell fedezetet találni a hiánycél teljesülése érdekében. Ezt pótolhatja az energiatermelőket és -kereskedőket érintő úgynevezett Robin Hood-adó meghosszabbítása a jövő évre, esetleg más ágazatokra, például a telekommunikációs szektorra történő kiterjesztése, vagy a cigarettát, alkoholt és az üzemanyagot sújtó jövedéki adó megemelése – nyilatkozta lapunknak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. – A kormány azt már jelezte, hogy az adórendszeren keresztül kívánja támogatni a családokat, de egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora kedvezményeket vezetnek be. Ha valóban szigorítják az adójóváírást, akkor az például pluszbevételt jelent a közös kaszszába, s ez forrásokat teremthet a gyerekek után adható személyi jövedelemadó támogatásra – mondta a pénzintézeti elemző.
Árokszállási szerint az a legvalószínűbb, hogy a különböző kedvezmények tömege nem változik az adórendszerben, csak a haszonélvezők körében történik egy átrendezés. Mint mondta, ha a családok lesznek a nyertesei a 2011-es költségvetésnek, akkor mindenképpen szükség van ennek az ellentételezésére is. A vesztesek köre azon gyermektelenek köréből kerülhet ki, akik érvényesítették eddig az adójóváírást, de az újonnan megadóztatott ágazatok képviselői is viselhetik a terheket.
Lapunk kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a költségvetéssel kapcsolatban az utolsó simítások zajlanak a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A dokumentum számsorait a néhány napja közleményben kiadott irányelvek mentén dolgozzák ki. Eszerint olyan büdzsé készül, amelyik biztosítja a három százalék alatti államháztartási hiánycél elérését, megszorítások nélkül, az együttműködés jegyében.

Megemelnék a tartalékalapot. A költségvetés általános tartalékát emeljék meg a Mol által már befizetett 35 milliárd forinttal, az Egészségügyi Alapban 2007-ben és 2008-ban keletkezett 27,5 milliárd forint többletet pedig használják fel a kórházak adósságának rendezésében – ezek voltak Rogán Antal fideszes képviselő tegnapi javaslatai az idei költségvetés módosítására. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést. A Kósa Lajos, Rogán Antal, Németh Szilárd István (Fidesz), Harrach Péter, Tarnai Richárd (KDNP) által benyújtott törvényjavaslatot a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére egyhangúan támogatták. A javaslat egyebek között ötévente egy ingyenes előtörlesztést és futamidő-hosszabbítást biztosítana, kötelezővé tenné a devizahiteleknél a középárfolyam alkalmazását, s a kamat kivételével megtiltaná a hitelszerződés ügyfél számára hátrányos módosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.