A választás elmúlt, kezdődik a munka

A kormánypárti politikusok az önkormányzati választásokon elért győzelem utáni óriási felelősséget hangsúlyozták a tegnapi parlamenti ülésnapon, míg az ellenzéki képviselők a kormányzati munka hiányát kérték számon a Fidesz és a KDNP politikusain.

Szilágyi Richárd
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választások valaha volt történelmében a legnagyobb sikert értük el – mondta Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. A Fidesz ügyvezető alelnöke átlagosnak nevezte az önkormányzati választások részvételi adatait, és kiemelt néhány fontosabb kormánypárti eredményt. – Soha nem volt még olyan főpolgármestere Budapestnek, akinek – koalíciós kényszer nélkül is – többsége van a közgyűlésben. Kósa hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz–KDNP képviselői a budapesti egyéni képviselőhelyek 89 százalékát szerezték meg, a megyei közgyűlésekben pedig 8,1 százalékkal növelték tavaszhoz képest a támogatottságukat. A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy óriási a megválasztott tisztségviselők felelőssége, és az ország újjáépítése meg fog történni.
– Az önkormányzati választás véget ért, ezért szeretnék arra kérni mindenkit, hogy segítse a munkát – tette hozzá Kósa. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a veszteseknek könynyű dolguk van, mert csak a vereséget kell feldolgozniuk, de a győzteseknek a felelősséget kell megélni és gyakorolni.
– Ne büntesse a kormány azokat a településeket, ahol szocialista polgármester szerezte meg a győzelmet – kérte napirend előtt Mesterházy Attila. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszában azt mondta, hogy 2002 óta éppen a szocialista párt volt az, amely büntette az önkormányzatokat, és kifosztotta a megyéket. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint elfogyott a türelem, „eljött az idő, hogy elkezdjenek végre kormányozni”.
A 226 tagú parlamenti Fidesz-frakció közel egyharmadát, összesen 76 országgyűlési képviselőt választották meg valamely település polgármesterévé a vasárnapi önkormányzati választáson – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A kormánypárti frakcióban kezdődik a munka: hétfőtől él az úgynevezett „bennülési” rend, vagyis a viták alatt, egészen a plenáris ülés végéig mintegy hetven fideszes képviselőnek, az előterjesztőknek és az adott kabinethez tartozóknak kötelező a jelenlét az ülésteremben. Azoknak, akik az előzetes beosztás ellenére nem jelennek meg az ülésteremben, százezer forintos bírságot kell majd fizetniük.

Fideszes időközi győzelem. A Fidesz–KDNP színeiben induló Dankó Béla nyerte meg az időközi országgyűlési választásokat Békés megye ötös számú, szarvasi választókerületében vasárnap. A térségben azért kellett időközi választás tartani, mert a Fidesz részéről tavasszal mandátumot szerző Domokos Lászlót időközben megválasztották az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, s ezért lemondott képviselőségéről. A megválasztott képviselő egyben ismét elnyerte Kondoros nagyközség polgármesteri székét is. A választók 61,23 százaléka támogatta Dankó Bélát, Samu Tamás Gergőre (Jobbik) 16,51 százalék, Földesi Zoltánra (MSZP) 15,74 százalék és Fonád Zoltánra (LMP) pedig 6,53 százalék voksolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.