„A vörös iszaptól nem kell félni”

Nem tartja magát hibásnak a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. az ajkai térségben kialakult helyzetért. A cégvezetők tegnap azt állították, a vörös iszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amit emlegetnek.

Munkatársunktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látogatás. Schmitt Pál köztársasági elnök a Honvédkórházban tegnap meglátogatta az iszapömlés sérültjeit. Az államfő újságírók előtt részvétét fejezte ki azok hozzátartozóinak, akik a katasztrófában életüket vesztették. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a mentési munkálatokban részt vevő rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak, orvosoknak és a katasztrófavédelem dolgozóinak. A köztársasági elnök hangsúlyozta, reméli, hogy megtalálják a felelősöket. A távirati iroda egyébként úgy tudja, a Honvédkórházban összesen tíz sérültet ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota.


Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) elnöke tegnap délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően közölte: a cég minden szabályt betartva működött, ezért nem értik, miért függesztette fel tevékenységüket a környezetvédelmi államtitkár. A kormányzati koordinációs bizottság ülésén ezért kezdeményezik, hogy a hét végén újraindíthassák működésüket.
Bakonyi úgy tudja, hasonló eset nem történt még, így arra nem is lehetett felkészülni, mint ahogy – példálózott – Felsőzsolca sem gondolta volna, hogy elönti az ár. Arra a kérdésre, hogy akkor mi okozhatta a katasztrófát, úgy válaszolt: az évente esedékes hatósági, és a mindennapi belső ellenőrzések szerint is megfelelően működtek, ezért nem bocsátkoznak találgatásokba, megvárják a szakértői vizsgálatok eredményét.
A cégvezető szerint a vörös iszaptól „nem kell félni”, nem okoz sérülést, mert az enyhe lúgos hatás vízzel érintkezve elmúlik, így ha valakinek a bőrére kerül, „lemosás után veszélytelen”. Újságírók többszöri kérdésére, hogy akkor miért került több mint száz ember égési sérülésekkel kórházba, és miért vannak többen életveszélyes állapotban, úgy válaszolt: elképzelhető, hogy nagyon nagy mennyiségben, nagyon sokáig érintkeztek a szerinte nem radioaktív anyaggal, majd ismét kijelentette: „semmilyen tekintetben nem veszélyes, és nem ártalmas anyagról van szó, nem okoz maradandó károsodást”. Bakonyi Zoltán ezek után arról értekezett, hogy a vörös szín az iszapban egyszerű festék, amelyet a téglagyártás során is használnak. A házfalakról mosással könnyen eltávolítható.
A cégvezetők közlése szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét. A környezetvédelmi államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt pedig túlzónak tartják. Szerintük a kár néhány tíz millió forintos nagyságrendű lehet, de ebben is megvárják a szakértői jelentést. Bakonyi Zoltánt egyébként a rendőrség tanúként hallgatta meg az iszapömléssel kapcsolatban.
Tolnay Lajos lapunknak úgy nyilatkozott, már nekiláttak az ideiglenes védfal építéséhez, majd csak ezután következik a tömedékelés, azaz a rés betömése 300 méteres hosszúságban. Felajánlották, hogy 50 alkalmazottjuk három műszakban dolgozik az iszap eltakarításán. Illés Zoltán államtitkár erről máshogy nyilatkozott, mondván, kötelezték a céget arra, hogy a területen három gyűjtőhelyet alakítson ki, egyet az iszapnak, a másikat a tönkrement háztartási eszközöknek, a harmadikat az építőanyagoknak, azaz a megrongált, iszapos kerítéseknek, egyéb tárgyaknak. A gyárban egyébként háromezer ember dolgozik.
A cég vezetői cáfolták azt a hírt, hogy hetekkel ezelőtt már voltak előjelei a gátszakadásnak, és azt is, hogy annak a falát másfél méterrel megemelték volna, ezért nem bírta a nyomást a védfal. Egy másik kazettafalat azonban valóban megemeltek – tudtuk meg. Az iszapot két, egymásnak háttal vetett kazettában tárolják. Tegnap a falubeliek, akik közül többen is ott dolgoznak, attól tartottak, hogy a közös fal is enged, és újabb áradat önti el őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.