Adósmentő csomag a parlament előtt

Már hétfőn a parlament elé kerül a bajba jutott devizahiteleseket segítő törvénycsomag.

Csécsi László
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos és Rogán Antal, az előterjesztő két fideszes politikus tegnap elmondta: a javaslatok véget vetnek a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak, a büntetőkamatoknak, és az ingyenes előtörlesztést is lehetővé teszik. A közjegyzői díjat sem kell minden szerződésmódosításkor kifizetni, ha a tervezeteket jóváhagyja az Országgyűlés.
A politikusoknak az adósok képviselőivel és a bankokkal is sikerült megegyezniük, habár a Magyar Bankszövetség nemrégiben több pontot is problematikusnak tartott. A pénzintézetek a tárgyalások során leginkább azt a javaslatot ellenezték, hogy az ügyfelek meghosszabbíthatják a kölcsön futamidejét, amikor azt jónak látják. Ennek ellenére a javaslatokban benne maradt ez a pont, igaz, az elképzelés már nem köti ki, hogy a hosszabbítás öt év lehet. A jelenlegi változat szerint a bank és az ügyfél közösen egyeznek majd meg arról, hogy mennyi futamidő-megtoldás segítene a visszafizetésben. A tervezett változások egy része a törvény kihirdetése után harminc nappal lép életbe, míg egyes pontok 45 napos határidővel.

Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.