Aggályok a migrációs kvóta miatt

<p>Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a brit vállalatok, ha a kormány ragaszkodik az általa megszabott, a magasan képzett, nem uniós állampolgárokra vonatkozó bevándorlási küszöb alkalmazásához – közölte a hét végén egy kormányzati tanácsadó testület.</p>

Munkatársunktól
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyvelő, jogi, illetve építőipari vállalatok sora kerülhet veszélybe, ha a kormány ragaszkodik a magasan képzett, nem uniós állampolgárságú dolgozók nyolcszázalékos alkalmazhatósági korlátjához – állapította meg szakmai és üzleti szolgáltatások csoportja. A brit kormányzati tanácsadó testület szerint külön aggályos, hogy szemben az országos 11,5 százalékos küszöbbel, ezekben a szektorokban jóval alacsonyabb számú – elsősorban amerikai és japán – alkalmazott dolgozhat. Több szakmai szervezet ráadásul már jelezte, ugyan egyes vállalatok teljes mértékben kihasználták a kvótát, ám még több magasan képzett munkaerőre lenne szükségük.
Mark Prisk konzervatív vállalkozási és innovációs miniszter az üggyel kapcsolatban elmondta, javasolni fogja a magasan képzett, nem uniós bevándorlókra vonatkozó alkalmazhatósági kvóta felülvizsgálatát, és ahol szükséges, minden további nélkül megnyitják az utat a szükséges számú munkavállaló felvételéhez.

Tömeges kitoloncolás. Mintegy 13 ezer zimbabwei kitoloncolását kezdheti meg a brit belügyminisztérium, miután az afrikai ország közölte, nem lesz veszélyben a korábban brit menekültjogért folyamodók élete. A döntéshez az országát 1980 óta diktatórikusan vezető Robert Mugabe rezsimjéből visszatérő brit belügyi felülvizsgálók véleményét is figyelembe vették. Szerintük ugyanis sokat javult a helyzet a Dél-Afrikával szomszédos országban. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.