Ahmadinezsád, a hős

Munkatársunktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népi hősként, örömujjongással és virágesővel fogadták tegnap Bejrútban az iráni elnököt, aki hivatalos látogatást tesz Libanonban. Reptéri fogadásakor Mahmúd Ahmadinezsád kijelentette: „Libanon és Irán ellenségeit elfogja a félelem, amikor ezt a két nemzetet egymás oldalán látják.” A bejrúti repülőtérről a városba vezető úton az Irán által támogatott síita Hezbollah mozgalom több ezer híve és fegyverese sorakozott. Első libanoni látogatásán a konzervatív iráni államfő egyaránt találkozott a maronita keresztény Michel Szulejmán elnökkel, a szunnita muzulmán Szaad Haríri miniszterelnökkel és a síita muzulmán Nabih Berri parlamenti elnökkel, este pedig megbeszélést folytatott Haszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezetőjével.
Ahmadinezsád ma két, Izraellel határos libanoni települést is felkeres, amelyeket leromboltak az Izrael és Hezbollah közötti 2006-os háborúban, s amelyeket iráni segítséggel újjáépítettek. A háborúban legalább 1300 ember, elsősorban libanoni polgárok vesztették életüket. Az ország ezen részén korlátlan úr a Hezbollah, amely tagja a libanoni egységkormánynak.
Ahmadinezsád látogatását főként Izrael ellenezte, egy ultrajobboldali izraeli parlamenti képviselő még azt is felvetette, hogy most lehetőség nyílik megölni az iráni elnököt. Ahmadinezsád érkezése előtt tüntettek a Nyugat-barát Haríri kormányfő hívei is, kétszáz egykori parlamenti képviselő és értelmiségi pedig nyilatkozatban vetette az iráni elnök szemére, hogy Teherán a Hezbollah felfegyverzésével felborította az ország hatalmi egyensúlyát. Az Egyesült Államok libanoni nagykövete szerint Ahmadinezsád útja nem segíti a térség békéjének és stabilitásának fenntartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.