Álhírekkel is nehezítik a hazaiak életét

Dénes Zoltán
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős üzleti kár éri a hazai turizmust, ezen belül a vadásztársaságokat is amiatt, hogy a nemzetközi sajtó félreinformálja a lakosságot a kolontári eseményekkel kapcsolatban – hívta fel lapunk figyelmét Zsédely Rudolf, a Rétalap–Mezőörs földtulajdonosi vadászati közösség képviselője. Elmondása szerint az olasz sajtóban pánikkeltésre is alkalmas híresztelések jelennek meg a vörösiszap radioaktivitásáról. Emiatt a vadászatokat szervező irodák sorra mondják le a már lefoglalt utazásokat is. Mivel ilyen lemondásról más vadászati társaságok esetében is hallott, Zsédely Rudolf úgy becsülte, hogy országos szinten akár több tíz milliós kárt is okozhatnak a vadásztársaságoknak. Feltételezések szerint nem lehet véletlen a külföldi sajtó félretájékoztatása, mivel ez jelentősen javítja szomszédaink „versenyképességét”. A vadászati közösség képviselője szerint elengedhetetlen lenne valamiféle nemzetközi tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy a katasztrófahelyzet az ország egészéhez képest egy szűk területen állt elő. Az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat egyébként már október hatodikán igyekezett elejét venni a hasonló álhíreknek. Akkori tájékoztatásuk szerint a vörösiszap a nehézfémtartalma és lúgossága miatt veszélyes az egészségre, radioaktivitása csak különleges mérési módszerekkel mutatható ki, egészségügyi kihatásait tekintve pedig teljesen jelentéktelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.