Állati hírek

Hegyi Zoltán
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Unatkozik, sógorasszony? Vásároljon mosómedvét! – mondta Pepin Bohumil Hrabal csodálatos könyvében, a Sörgyári capriccióban. Lehet, hogy a szállóigévé nemesedett mondat indította el a lavinát, esetleg tömegesen nyíltak ki az emlékezet azon faktorai, ahol a Mosó Masa mosodáját tároljuk gyermekkori élményeink között, de tény, hogy az utóbbi időben egyre többen választották Magyarországon házi kedvencnek a mosómedvét. A mosómedvével létesített életközösség azonban a legrosszabb döntés, amit meghozhatunk, lásd még vadászgörény faluhelyen. A maci tagadhatatlanul aranyos állat, különösen kölyökkorában, mindent megmos, ami a keze ügyébe kerül, nehéz meghatottság nélkül belenézni apró gombszemeibe, de ivaréretten már gyakran pokollá teszi környezetének mindennapjait. A mosómedve ugyanis ragadozó és úgy is viselkedik. Bonyolítja a helyzetet, hogy az észak-amerikai mosómedve (Procyon lotor) egy kormányrendelet értelmében több más állattal egyetemben nem adható el, nem ajándékozható, de még csak nem is örökölhető. Jogkövető magatartást tanúsító állampolgárként tehát nincs meg az a lehetőség, hogy egy adott pillanatban rásózzuk egy másik mit sem sejtő család gyermekére. Egy vadvirágos réten sem adhatjuk vissza a szabadságát, mert azonnal fosztogatásba kezdene, különös tekintettel a fokozottan védett madarak fészkeire. Marad tehát a menhely és ez ma már lehetséges menekülési útvonal, hiszen a Fehér Kereszt Állatvédő Liga a felmerülő igényekhez igazodva létrehozta speciális mosómedve-menedékét Veresegyházon. Mint közleményükben írják: „nehezen kezelhető, engedetlen, megunt mosómedvéjét most átadhatja a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon területén újonnan épült mosómedvemenhelyen, amelyet alapítványunk építtetett.” A hír megjelenése után egy héten belül azonnal tíz agresszort adtak le a gazdáik.
A renitens mackók itt alighanem jó társaságba kerülnek, az állatvédők pedig az állatok világnapja alkalmából nyilván azért is imádkoznak, hogy a következő bájos mesefigura, ami új beszerzési lázat indít el, ne egy orángután legyen. Jó hír az is, hogy a kanadai állam és a szövetségi kormány viszont egy németországnyi (!) védett zónát akar létrehozni a védett és nem védett állatai számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.