Állatkerti helycsere

Új elefánttehén költözött be tegnap hajnalban a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A Franciaországból érkezett Angele hamarosan a közönség előtt is bemutatkozik. Ezzel egy időben Lisimba, a kétéves orrszarvú elbúcsúzott hazánktól, őt Athénba szállították egy európai tenyészprogram részeként. Az állatok világnapja alkalmából szombaton felvonulást tartanak az Andrássy úton.

Nagy Áron
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadjegy a gyerekeknek. Felvonulásra hív mindenkit a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szombaton az állatok világnapja alkalmából Budapesten. A résztvevők 10 órakor az V. kerületben, a bazilika melletti parkolóban gyülekeznek, majd a felvonulás a szokásos útvonalon, az Andrássy úton halad a Hősök teréig. Azok a gyermekek, akik csatlakoznak a menethez, szabadjegyet kaphatnak az állatkertbe. Ismeretes, az állatok világnapja október 4., az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója, de világszerte, így 1991 óta Magyarországon is minden év október első vasárnapján tartják. Ebből az alkalomból idén, rendhagyó módon egész hetes rendezvénysorozattal készül a Fővárosi Állat- és Növénykert.


Egy elefántot hoztak, egy orrszarvút pedig elbúcsúztattak a Fővárosi Állat- és Növénykertben – tudtuk meg az intézmény szóvivőjétől. Hanga Zoltán elmondta, Angele, az új jövevény Franciaországból érkezett szerda éjszaka egy speciális állatszállító járművön, rendőri felvezetéssel. Az 50 órás, csaknem kétezer kilométeres út végén a Városligetben tűzoltók segítettek az elefánttehenet istállójába emelni, amellyel hamar megbarátkozott. Angelét egyelőre elkülönítve tartják társaitól, de hamarosan összeengedik őket, s néhány napon belül a közönség előtt is bemutatkozik az ifjú hölgy, akit Assam, a 2009-ben érkezett hím elefánt párjául szántak. Az új elefánt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott tenyészprogram részeként került Budapestre azzal a céllal, hogy a magyar főváros állatkertjében 1961 óta először ismét kiselefánt szülessen. Ennek érdekében első lépésként 2008-ban átadták az új elefántcsarnokot. Ez a már meglévő Elefántházzal együtt a korábbiaknál nagyobb elefántcsapat elhelyezését tette lehetővé; ismert, hogy Angele már a negyedik lakó itt.
Az elefánthölgy érkezésével egy időben az állatkert dolgozói felkészítették Lisimbát, az orrszarvút az előtte álló nagy utazásra. A kétéves hímet ugyanazzal a járművel szállítják majd új otthonába, Athénba, amellyel Angele hazánkba érkezett – folytatta Hanga Zoltán. Elmondta, Lisimbával egy „csodagyerek” repül ki az állatkertből, hiszen ő a második olyan orrszarvú a világon, amely mesterséges megtermékenyítés eredményeként látta meg a napvilágot (az első is budapesti születésű). Egyedülálló viszont abban, hogy anyját – addig példátlan módon – fagyasztva tartósított hímivarsejttel termékenyítették meg a fővárosi állatkertben. A felcseperedett Lisimba szintén az EAZA tenyészprogramjának részeként kerül az Attica Zooba, ahol már vár rá leendő párja, és persze a görög közönség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.