Álrendőröket ítéltek börtönre

Csibra Tibor
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönbüntetésre ítélte tegnap a Pest Megyei Bíróság azokat a vádlottakat, akik három éve rendőrnek adták ki magukat, és több millió forinttal próbálták megkárosítani áldozatukat. T. Róbert és három társa ellen hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt indult eljárás 2008 januárjában. Szabó Judit tanácsa a tegnapi döntéssel az elsőrendű vádlottat felbujtóként, a többieket társtettesként elkövetett zsarolásban találta bűnösnek, ezért 2,5-től három évig tartó börtönbüntetésre ítélte őket – tudta meg lapunk Kende Katalintól, a Pest Megyei Bíróság szóvivőjétől. A negyedrendű terhelt Thaiföldön bujkál, ellene távollétében hozta meg a végzést a bíróság. Az ítélet nem jogerős.
A vádirat szerint T. Róbert 2007 tavaszán vette rá társait, hogy rendőrnek kiadva magukat intézkedjenek a sértettnél, a terheltek tudtak róla, hogy a drogfüggő férfi ellen korábban már büntetőeljárást indítottak a hatóságok kábítószerrel visszaélés miatt. A csoport megjelent a kiszemelt áldozat Pest megyei, pilisszentlászlói lakásában, és ott a korábbi ügyére hivatkozva házkutatást tartottak. A vádlottak megfenyegették a sértettet: ha nem ad át nekik hárommillió forintot, a szemlén bármilyen, kábítószernek látszó anyagot el tudnak rejteni a lakásában, ami miatt akár évekre börtönbe kerülhet.
T. Róbert, a zsarolás kitervelője a büntetőeljárás alatt tagadta az ellene felhozott vádakat, társai részben beismerő vallomást tettek. Az ügy bizonyításának lefolytatását komolyan hátráltatta, hogy a terheltek – valódi, vagy kitalált okokra hivatkozva – rendszeresen nem jelentek meg a bírósági tárgyalásokon, majd a negyedrendű vádlott meg is szökött a felelősségre vonás elől. A csoport tagjai mindannyian fellebbeztek a tegnapi ítélet ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.