Amerikai csapás a németekre

Egyelőre nem tudni, mi volt a terve annak a feltehetőleg öt török származású, német állampolgársággal rendelkező férfinak, akiket helyi idő szerint hétfőn kora este megölt egy amerikai pilóta nélküli repülőgépről kilőtt két rakéta az afgán határhoz közel eső pakisztáni Észak-Vazirisztánban. A német hatóságok még tegnap is hallgattak.

Balogh Roland
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékozódunk – ez volt a német hatóságok válasza több német sajtótermék megkeresésére, amelyek a helyi idő szerint hétfőn kora este történt, a hírügynökségi jelentések szerint német állampolgárok halálát okozó pakisztáni csapásmérésről érdeklődtek. Beszámolók szerint egy amerikai pilóta nélküli repülőgép két rakétát lőtt ki az afganisztáni határhoz nagyon közel eső Mir Ali település egyik – mecset mellett álló – épületére. A támadásban meghaltak számában és összetételében azonban megoszlottak a helyszínről tudósító vezető hírügynökségek adatai. A legtöbbet idézett információ szerint összesen nyolcan, köztük három pakisztáni és öt török származású, ám német állampolgársággal rendelkező személy halt meg, akik épp terrorista kiképzésben vettek részt a közép-ázsiai országban. A német Deutsche Welle hírcsatorna szerint a csoport Iszlám Dzsihád néven emlegette magát. A német belügyminisztérium még tegnap sem erősítette meg a német állampolgárok halálát. A német Der Spiegel hírportálja úgy tudja, az öt férfinak egy pakisztáni személy nyújtott menedéket, és segítséget a kiképzésükhöz. A német DPA hírügynökség a pakisztáni titkosszolgálatra hivatkozva közölte, a háztulajdonost, Ser Máula Kánt egy Rami M. nevű német állampolgárral együtt még idén júniusban tartóztatta le a helyi hírszerzés, a berlini társszervezetével rendezett közös akció során.
A török származású németek jelenléte talán összefüggésbe hozható azzal a napok óta keringő híreszteléssel, hogy egy hamburgi székhelyű, az al-Kaidához köthető és a tálibokkal szimpatizáló csoport akart merényleteket elkövetni Nyugat-Európa több nagyvárosa ellen. A két társaságot azonban egyelőre semmi sem köti egymáshoz. A várható támadásokról egyébként egy afgán származású, szintén német állampolgár beszélt amerikai vallatóinak. Ahmad Sidiqit még júliusban vették őrizetbe Kabulban, azóta a bagrami amerikai katonai bázison őrzik.
Pakisztánban az Egyesült Államok folyamatosan fokozza a pilóta nélküli repülőivel, a tálib lázadók elleni támadásait, múlt hónapban 21 ilyen akciót indítottak. Közben újabb, immár egy hét alatt a hatodik pokolgépes támadást követték el ismeretlenek NATO-csapatoknak üzemanyagot szállító, ám az utánpótlási útvonalak lezárása miatt veszteglő tartálykocsik ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.