Amiért Afganisztán számít

Eleni Tsakopoulos Kounalakis
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban két olyan esemény is történt, amely elgondolkodtatott közös afganisztáni missziónk alapvető fontosságáról. Az első az amerikai külügyminisztérium által múlt héten elrendelt terrorizmusellenes készültség volt, amely arra hívja fel az utazók figyelmét, legyenek elővigyázatosak, mert esetleg merényletek történhetnek Európában. A veszély az al-Kaidától ered, amely ügynökei, tagjai és a világban található szimpatizánsai révén továbbra is amerikaiakat és európaiakat vesz célba. Ami azt illeti, az előző négy év folyamán legkevesebb öt merényletet hiúsítottak meg Európában. Szerencsére közös erőfeszítéseink megakadályozzák, hogy az al-Kaida biztos menedékre leljen Afganisztánban, London és Madrid óta nem történt nagyobb támadás Európában. Ám a kockázat rendkívül nagy, és továbbra is résen kell lennünk, hogy gátat vessünk azoknak, akik ártani akarnak nekünk.
A második esemény az Egyesült Államok kormányzati segélyszervezete, a USAID egyik képviselőjének budapesti látogatása volt, aki az afganisztáni Baglánban együtt él és dolgozik a magyarok vezette tartományi újjáépítési csoporttal, a PRT-vel. Azért említem meg ezt a látogatást, mert mély benyomást gyakorolt rám, ahogyan amerikai civilek magyar partnereikkel karöltve olyan segélyezési és újjáépítési projekteket valósítanak meg, amelyek azonnal és érezhetően jobbá teszik az afgán polgárok életét. Nem is olyan régen a legtöbb afganisztáni híradás közös missziónknak kizárólag a biztonsági komponensére összpontosított. A magyarok, akik a közelmúltban tragikus módon két újabb katonát veszítettek ott el, tisztában vannak a biztonság fontosságával. De jóllehet biztonsággal kapcsolatos feladataink abszolút elsőbbséget élveznek, nem szabad elfelejtenünk, hogy a katonai műveletek az első lépést jelentik a béke felé, mert ezek megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy kutakat lehessen fúrni, víztározókat rendbe hozni, elektromos vezetékeket kifeszíteni – ahhoz, hogy az állam polgárai ismét urai lehessenek az életüknek.
A USAID-től érkezett látogatónk megosztotta velünk az Afganisztánban lévő potenciálról alkotott képét. Egy-két veszélyes körzettől eltekintve az amerikai és a magyar újjáépítők szabadon mozognak és végzik a munkájukat Baglán tartományban. Kapcsolatuk valódi partneri viszony, amelybe a tervezéstől a végrehajtásig bevonják az afgánokat. Száz és száz sikertörténet kering a tartományban, ám mivel ezek nem sokkolnak, nem kerülnek az újságok címlapjára, és nem is hallunk róluk idehaza.
Baglánban ezek a kulcsfontosságú projektek nem létezhetnének a magyar vezetésű újjáépítési csoport szakértelme nélkül. A tartományi Mezőgazdasági Egyetem gyakornoki programjához kapcsolódva gyakorlati üzleti képzést hoztak létre. Egy helyi szénbánya és egy textilüzem pénzügyi tervezési tanácsokat kapott, hogy a tendereken sikeresen vehessék fel a versenyt a nemzetközi pályázókkal. Nők kaptak segítséget vállalkozásukhoz egy mikrohitelprogramon keresztül.
A jövőt illetően látnunk kell, hogy a fejlesztési segítség iránti igény nem fog csökkenni. Miközben a jövő nyártól kezdődően a felelősség az ország biztonságáért egyre nagyobb mértékben áttevődik a NATO-ról és az ISAF-ről az afgán hatóságokra, nemzetközi erőforrások szabadulnak majd fel civil projektek támogatására. Ahhoz, hogy ezek a projektek a jövőben is hatékonyan működjenek, továbbra is szoros kapcsolatokat kell fenntartani a helyi afgán vezetőkkel és civil szervezetekkel. Fontos, hogy a magyar PRT kiegyensúlyozott, megbízható képességével folyamatosan tartsa a kapcsolatot a tartományi és a körzeti tisztviselőkkel, és ha szükséges, azonnali civil segítséget nyújtson a rendezési folyamatban.
Bár a médiában főként negatív vezető hírekkel szembesülünk, beleértve az al-Kaida jelentette terrorfenyegetettséget, mégis erőt ad nekünk, ha felidézzük azt a nagyszerű munkát is, amely Afganisztánban folyik.

A szerző az Egyesült Államok budapesti nagykövete

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.