Angyalföldön is tiszta víz kell a pohárba

A Fidesz kormányon már bizonyított, és az eddig az MSZP bázisának tartott Angyalföldön is képesnek érzem magunkat arra, hogy rendet tegyünk – mondta lapunknak adott interjújában Spaller Endre, a Fidesz XIII. kerületi polgármesterjelöltje. Mivel a demokráciáról nem beszélni kell, minél szélesebb összefogást tervez, ugyanakkor határozottan véget vetne a hazugság és a korrupciógyanús fejlesztések korszakának.

2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte nincs olyan politikai előrejelző, alig akad olyan politológus, aki azt mondaná, hogy a Fidesznek esélye van nyerni Budapest XIII. kerületében. Hozhat-e fordulatot az új kormány sikere itt, Újlipótvárosban és Angyalföldön, ahol az utóbbi húsz évben a jobboldal számára nem termett babér?
– A tavaszi választáson valóban a szocialista jelöltek nyertek, ám az MSZP a XIII. kerületben sem győzte le a Fideszt. Az MSZP helyi parlamenti jelöltjei kaptak bizalmat, nem pártjuk országosan megbukott politikája. Arra számítok, hogy a Fidesz előnyt szerez a képviselő-testületben. Tavasz óta bebizonyosodott, hogy ez a kormány képes az elődeihez viszonyítva újfajta politikát vinni. Megszorítások helyett bankadóval, hasznavehetetlen etikai kódexek helyett törvényekkel védjük az állampolgárokat, rendet teszünk az országban és erősítjük a közbiztonságot. A változás megkezdődött: kevesebb politikus lesz, és olyan döntések születtek néhány hónap alatt, amelyekre húsz éve várnak az emberek. Van egy jó program, egy hatni képes csapat, ehhez érdemes csatlakozni.
– Helyi hatalmához tizenhat éven át görcsösen ragaszkodó, azt erőpolitikával megtartó szocialista kerületvezetés – akárcsak a kilencvenes években – még ma is dinamikus fejlődésről beszél. Kampánykiadványaikban impozáns épületek fotóinak tucatjai láthatók, a foghíjtelkek egy részén ma is munkák zajlanak…
– Én nem egészen ezt látom. Ha végigsétálunk a kerületen, és megnézzük, mi épült föl közpénzből Angyalföldön, a látvány nem kevesebb és nem több, mint a hasonló nagyságrendű más városokban, más kerületekben. Az irodaházak, a lakóparkok magánbefektetők, multinacionális cégek fejlesztései, ezekkel kampányolni nem érdem.
– A Fidesz korábbi feljelentései alapján úgy tűnik, az MSZP-s vezetők nemcsak Erzsébetvárosban, Terézvárosban vagy Újbudán, de itt is bőkezűen bántak a közpénzekkel. Van-e már eredményük ezeknek, tisztult-e a közélet?
– A közelmúlt egyik legfontosabb híre volt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: erősítés érkezik a BRFK-ra, a kerületi rendőrkapitányságokra. Mindenkinek érdeke, hogy felgyorsuljanak a nyomozások, és tiszta vizet önthessünk a pohárba. Nem lehet úgy irányítani egy önkormányzatot, hogy rendre árnyék vetül a törvényességre. Több esetben is messze a piaci ár fölött fizettek ki munkákat. Kilenc feljelentés született, összességében több száz millió forintnyi közpénz elköltése ügyében.
– Mit tart a kerületi ellenzék eredményének, akár személyes sikerének is az elmúlt ciklusból, amikor a Fidesz-frakció vezetője volt?
– Néhány nagyon fontos újítást sikerült belevinnünk az önkormányzat működésébe, talán egy kicsit demokratikusabb irányba mozdítottuk a sokáig az egypártrendszerben meghonosított működést. Én ahhoz a fiatalabb generációhoz tartozom, amely számára már az a természetes, ha például egy házat lebontanak, akkor minderről tájékoztatjuk a lakókat. Számtalan lakógyűlést szerveztem, ahol az emberekkel beszélgettem. Kérdeztek, válaszokat kaptak, újabb kérdéseket tettek fel, azokról is beszéltünk, ez a demokrácia.
– Csak ketten indulnak a polgármester-választáson: ön és az MSZP jelöltje, Tóth József. Olvastam egyik nyilatkozatát, amely arról szól, hogy ő a sajátján kívül nem lát más programot.
– Akkor ezek szerint a miénket el sem olvasta. Valószínűleg túl hosszú volt neki…
– Röviden felsorolná a legfőbb elemeit?
– Nagyon nagy az esély például a Rákos-patak felújítására. Pontosan azért, mert ha itt a kerületben is fideszes vezetés lesz, akárcsak a fővárosban, akkor összefogással, sőt a többi érintett városrész együttműködésével megoldható. Korábban sem csak pénzkérdés miatt maradt el. Kiemelném például a kerület egyik lehetséges központját, a Lehel teret. Nézzék meg, hogy néz ki, és képzeljék el, mit lehetne ide építeni a szomszédos Terézváros, a főváros, az egyház, az itt működő civil szervezetek, a magánbefektetők és az emberek együttműködésével.
– Polgármesterként mik lennének az első intézkedései?
– Mindenki tudja, hogy nálunk virágkorát éli a parkolási maffia. Egy hónap alatt felszámolnám a bűnözésnek ezt a fajtáját. Ha nem a korrupcióra megy el a pénz, akkor lehet majd parkolóházakat, garázsokat építeni, lehet sétálóutcát és parkolóhelyet egyszerre létesíteni. Bár a négyéves cikluson túlmutat, de azonnal hozzá kell látni a Népsziget fejlesztéséhez. Nem úgy, mint most: szálloda helyett zöld parkot kell kialakítani, ez ma már a városi ember létszükséglete. Mi az évekkel ezelőtti „vigalmi negyed” alternatíváját kínáljuk.
– A XIII. kerület pénzügyi helyzetéről ódákat zengtek a balliberális médiumok. Nem is Budán, hanem Pesten található a leggazdagabb önkormányzat?
– Tévhiteket kell eloszlatnom. Egy közvélemény-kutató intézet számára azt nyilatkozta a vezetés, hogy 160 millió forintos az adósságunk. A számok és a tények makacs dolgok, elhallgatták, hogy a több mint egymilliárd forintos váltókibocsátással együtt bizony 1,7 milliárdnyi a teher. Az adósság nem kezelhetetlen, de a hazugság korszakának már vége.
– Mire kellettek a kölcsönök?
– Alapvetően bérlakásépítésre, csakhogy itt is a piaci ár fölötti megbízásokkal költötték el a kerületiek pénzét.
– Ma iskolabezárás miatt tiltakoznak angyalföldi szülők. Ez lenne a fejlődés?
– Az elmúlt ciklusban három gimnázium is veszélybe került. A Szabó Ervin Gimnáziumot előbb átadták egy magánoktatási intézménynek, majd később gimnáziumként az intézmény megszűnt. Az egyházi Jeriko Gimnáziumot elüldözték, az említett szülők a Kassák Lajos Gimnáziumot akarják megmenteni. A jelenlegi MSZP-s többség összevonta a híres Németh László Gimnáziummal, végül kifutó rendszerben elsorvasztanák. Helyes a kormány terve, hogy az önkormányzatok helyett ismét az állam legyen az oktatás gazdája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.