ANNO

Pethő Tibor
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

58 éve
Csökkentett értékű áruk boltja
A hét végén új típusú áruház nyílik a Rákóczi úton, a volt Csillag Áruház helyén: az Alkalmi Áruk Háza, ahol kizárólag úgynevezett „leértékelt” árucikkeket árusítanak. Az illetékes minisztériumok képviselőinek részvételével alakult szakértői bizottság értékeli a hibás árukat.
Egyik szövetnél néhány belekeveredett szál okozza a hibát, a másik végben néhány apró lyuk csökkenti a finom szövet eredeti értékét. A fehérneműosztályon tornyosuló divatos ingek között találunk olyanokat, amelyekben megrozsdásodtak a gombostűk, és ennek nyoma maradt az anyagon. Más ingek piszkosak, vagy apró festékfolt miatt nem kerülhettek a rendes áruk közé. Elszíneződött vagy olajfoltos dupla ballonkabát 690 forint helyett 480 forintba kerül. Hasonló hibák miatt puplin női blúzok 58 forintért, zefírblúzok 68 forintért vásárolhatók.
1952. október 17., péntek

46 éve
Hruscsov leváltása
Az SZKP Központi Bizottságának ülésén – mint ismeretes – eleget tettek N. Sz. Hruscsov ama kérésének, hogy idős korára és megromlott egészségi állapotára való tekintettel mentsék fel őt az SZKP KB első titkára, az SZKP KB elnökségi tagja és a Minisztertanács elnöke tisztségével járó kötelezettségek alól. Ugyanezen az ülésen L. I. Brezsnyevet választották az SZKP Központi Bizottságának első titkárává.
Hruscsov lemondása, amelyet magas kora és egészségi állapota indokolt, természetesen élénk visszhangot keltett az egész világon. A legfőbb kérdés, amely ezzel kapcsolatban a világsajtóban és a nemzetközi közvéleményben felmerül: a személyi változás jelent-e változást a szovjet politikában? A Pravda pénteki száma a következő mottóval indul: „A Szovjetunió Kommunista Pártja szilárdan és következetesen megvalósítja az SZKP XX. és XXII. kongresszusán kidolgozott lenini irányvonalat.” Mint ahogy a Pravda első kommentárja hangsúlyozza: meg lehet állapítani, hogy a személyi változás a Szovjetunióban nem jelent politikai változást. Hruscsov jelentős érdemeket szerzett, az új vezetők is kipróbált harcosai az eszmének, a nemzetközi munkásmozgalomnak és a kommunizmus építése magasztos ügyének.
1964. október 17., szombat
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.