Aranylázban a gazdagok

Hírösszefoglaló
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rekordot döntött az arany ára tegnap kora délután, főként azért, mert gyengült a dollár az euróhoz képest. (Tegnap a dollár nyolc és fél havi mélypontra esett a világ hat legfontosabb devizáját tartalmazó valutakosárral szemben.) Egy uncia (31,1 gramm) arany 1328,05 dollárba került azonnali teljesítésre Londonban, míg hétfőn későn 1315,20 dollár volt az ár. Decemberi teljesítésre majdnem 11 dollárral emelkedett a határidős arany ára 1327,50 dollárra.
Az aranyláz már korábban kirobbant, a világ leggazdagabb emberei a válság miatt rúdszám veszik az aranyat – de akadnak, akik már tonnában számolnak –, hogy kimenekítsék vagyonukat a bizonytalanná vált nemzetközi pénzügyi rendszerből – fejtette ki a Reuters által szervezett private banking konferencián a svájci UBS igazgatója. Josef Stadler szerint a befektetők már nemcsak a nemesfémekkel foglalkozó befektetési alapok (ETF), s a határidős ügyeletek vagy aranybányák papírjai iránt mutattak nagy érdeklődést, hanem az aranyat a maga fizikai valóságában is nagy tételben vásárolták. Az igazgató elmondta, hogy ők a maguk részéről azt ajánlják tehetős, nagyjából 40-50 millió dolláros vagyonnal rendelkező ügyfeleiknek, hogy vagyonuk 7-10 százalékát tartsák nemesfémekben, például aranyban, amelynek az ára már évek óta folyamatosan emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.