Az araszoló elefánt

Hanthy Kinga
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat szelídült a tavaszi parlamenti választások óta a Klubrádió, az önkormányzati választások eredményei láttán pedig okosabb még tovább takarékoskodni a tűzzel. Jól jöhet később. A hallgatók is elcsendesedtek, nem a diktatúra fenyegető rémületétől, mint azt néhányan láttatni szeretnék, hanem mert maguk is bizonytalanok, és nem mellékes, hogy az ikonjaik is leléptek a színről. Egy Mesterházyért vagy Szanyiért kínos utcára menni. És volt annyira bölcs a Klubrádió vezetése, hogy jó előre készült erre a helyzetre, megreformálta a műsorát. Orosz József eltávozott, ezzel az esti sávból eltűnt a permanens politikai izgalmi állapot, délelőttönként pedig megjelent az Ötös Havas Henrik, Bakács Tibor, Gálvölgyi János, Kuncze Gábor és a Falusi–Lang páros váltógazdálkodásával. E névsor impozánsnak tűnhetne, ha nem tudnánk, hogy mindannyian jobb híján landoltak a Klubrádió stúdiójában, körbejárták már a magyar médiát, és ki is koptak belőle szépen. Ugyanez mondható el az adó több hivatásos műsorvezetőjéről is. Többségük a közrádióban dolgozott, míg valamelyik vezetés feleslegesnek és kártékonynak nem találta. Nincs is ezzzel semmi baj. Jól vannak ők ott, együtt, legalább nincsenek világnézeti viták a folyóson.
Aki okos, és Havas Henrikről azért ez elmondható, műsorában nem lavírozza bele magát felesleges kockázatokba, hanem kitalál egy olyan témakört, amelyikből nemhogy baj nem lehet, de hasznot is hozhat. Havas hétfő délelőttönként az Ötösben könyvekről beszélget. Ezzel garantálja, hogy megkapja a friss kiadványok színe-javát, hisz a kiadók erre nem sajnálják a tiszteletpéldányt. Közben azonban, el kell azt is ismerni, hogy Havas sokkal többet ér, mint egy unalmas fizetett hirdetés, mert provokatív, ugyanakkor sajátosan értelmezi a kulturális ajánlóműsor műfaját. Nem csinál titkot abból, ha a könyvet, amiről beszélget, el sem olvasta, meg abból sem, ha utálta. Ezzel alaposan meglepi a kötet szerkesztőjét vagy fordítóját, aki arra készült, hogy alákérdeznek, s ez a meglepetés rendszerint jót tesz a műsornak. Olykor Havas visszatérő vendégei is besegítenek. Schmidt Máriával például nem lehet beláttatni, hogy Mindszenty Józsefet valóban hitelesen láttatja az egykori ÁVH-s, a későbbi újságíró Kanyó András. Az ilyenfajta viták is csak jót tesznek a műsornak. Havas tud művelt világfi és műveletlen bunkó is lenni, és e két szerepet folyamatosan váltogatva rúgja szét a kulturális műsor határait. Ezeket ugyanis rendszerint művelt és tájékozott, a magas kultúra iránt elkötelezett szerkesztők szokták vezetni. Ő meg porcelánboltba tévedt elefánt, amelyik néha lever egy-egy mokkáskészletet az ormányával, miközben nagyon óvatosan próbál araszolni a polcok között. És ha hozzászámítjuk, hogy a Klubrádió kereskedelmi vállalkozás, továbbá hogy feltételezhető, a könyvek nem véletlenül pottyannak Havas elé, akkor elmondhatjuk, hogy a reklámnak új műfaja született meg, ami jóval élvezetesebb, mint amit megszoktunk.
(Ötös, Klubrádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.