Az elrabolt magyar beszél a felvételen

Az ENSZ biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlege (DSS) még tovább vizsgálódik, de az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó ereje, az UNAMID eredményei szerint valóban a hat napja elrabolt Papp István hallható azon a felvételen, amelyet a dárfúri Dabanga rádió sugárzott vasárnap. Az emberrablók az UNAMID válságkezelő központjában magyarázzák akciójukat.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ooktóber 7-én rabolták el Papp István nyugállományú alezredest a nyugat-szudáni Dárfúr tartomány el-Fáser nevű városából. A felkelők által kedvelt csatorna, a holland vezetésű Dabanga rádió vasárnapi telefonos interjúja során az elkövetők a magyar túsz szavain keresztül ismertették céljaikat és azt is megengedték neki, hogy beszámoljon helyzetéről. A felvételt természetesen vizsgálja a DSS és az UNAMID is. Előbbi – az MTI értesülései alapján – még nem jutott eredményre, de Christopher Cycmanick, az UNAMID kommunikációs részlegének munkatársa az Indexnek tegnap úgy nyilatkozott, hogy vizsgálataik szerint biztosan Papp hallható az interjúban.
A rádiós felvételen a magyar férfi nem tudta meghatározni fogva tartásának helyét, csak annyit tudott elmondani, hogy egy olyan táborban van, amelyet nagyjából száz fegyveres katona őriz – nem egy kisebb felkelőcsoportról van tehát szó –, és hogy elrablásának köze lehet a tavaszi piramisjátékhoz.
A tettesek hétfőn jelentkeztek az UNAMID központjában, ez volt az első alkalom, hogy kapcsolatba léptek a külvilággal. Magyarázatuk szerint az akcióval magukra akarták vonni a szudáni kormány és a világ közvéleményének figyelmét, ugyanis még mindig nem oldódott meg a tavaszi piramisjáték-katasztrófa utáni zavaros helyzet. A több ezer átvert szudáni „befektetőt” a Sudan Tribune szerint összesen 175 millió amerikai dollár értékben károsították meg a csalók, az állam pedig – eddigi ígéreteivel ellentétben – még mindig nem kártalanította őket. Lehet, hogy egyenesen a kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt (NCP) tagjai állnak a piramisjáték mögött. A dárfúriak a megoldásban való közreműködést az ENSZ-től várják, hiszen Papp István az ő munkatársuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.