Baleset-megelőző akció a fiatalokért

Három város öt szórakozóhelyén ellenőrzik a vendégeket szombaton, az európai balesetmentes esten. A debreceni, szolnoki és hajdúböszörményi razziák célja a gyakran tragikus kimenetelű diszkóbalesetek megelőzése – tájékoztatott tegnap Enyedi Imre programkoordinátor.

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga indíttatású civil kezdeményezés az idén 16. alkalommal szervezi meg a fiatalok védelmében útjára indított ellenőrzést. Jelenleg 26 országban tartják egy időben – október harmadik szombatján – a figyelemfelhívó programot. A mozgalomhoz a debreceni egyetemi hallgatókat és civileket tömörítő HAHA Egyesület három éve csatlakozott, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pedig először vesz részt benne.
Szombat este önkéntesek jelennek meg a nagy forgalmú szórakozóhelyeken, helyszínenként hatan-nyolcan, és tájékoztatják az autóval érkezőket az ittas vezetés veszélyeiről. Akik vállalják az akcióban való részvételt, sárga karszalagot kapnak. Ezzel jelzik, hogy távozáskor hajlandók lesznek megfújni az alkoholszondákat, illetve elvégezni a drogteszteket. Utóbbiban a szeretetszolgálat önkéntesei segédkeznek – tudatta Figeczki Tamás, a szervezet debreceni vezetője.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa, Bacsó Attila közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta, a szórakozóhelyekre „részegszemüvegeket” is visznek. Ezzel az eszközzel demonstrálják, hogyan befolyásolja az alkohol a sofőrt. A rendőrök civil ruhában vegyülnek majd a fiatalok közé, mert nem szeretnék a szórakozást megzavarni, de figyelmeztetni kívánják őket, ne hozzanak felelőtlen döntéseket. A rendőr őrnagy elmondta, a megyében egy éve ellenőrzik kiemelten az ittas vezetést. Tavaly 105, az idén viszont már csak 68 balesetnek volt részese alkoholt fogyasztó sofőr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.