Beethoven orgonán

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beethovent, Verdit és Sztravinszkijt hallhatunk ma este a MűPa Bartók Béla Hangversenytermének orgonáján Király Csaba előadásában. Orgonakoncerteken gyakoriak az átiratok, de nem mindegy, ki milyen minőségben teszi át az eredetileg például zenekarra komponált műveket az orgona regisztereire. Király Csaba egyfajta rekordot állít fel a használt regiszterek számát illetően, a minőség és a technikai felkészültség szempontjából pedig az orgonaművész már bizonyított. Beethoven valamennyi művét át szeretné írni orgonára, s ezúttal is elsősorban Beethoven-szimfóniatételeket hallunk tőle orgonán: a VII. szimfónia Gyászinduló tételét, a Sorsszimfónia közismert nyitótételét, az október 23-hoz közeledve egyre aktuálisabb Egmont-nyitányt, amelyet Sztravinszkij Petruskája, valamint Verdi Requiemjének híres Dies Irae tétele tesz még érdekesebbé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.