Börtönt kapott a volt helyettes kormányfő

MTI
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönbüntetésre ítélték tegnap a volt horvát miniszterelnök-helyettest. Damir Polancecnek állami és hivatali pénzekkel való visszaélés miatt kell 15 hónapot egy fegyintézetben töltenie. Ő a legmagasabb rangú állami tisztviselő, akit valaha korrupció miatt elítéltek Horvátországban. A volt kormányfőhelyettes még fellebbezhet az elsőfokú ítélet ellen.
Polanceccel szemben még két vesztegetéses ügyben folyik eljárás; most azért ítélték el, mert 500 ezer kunát (18,7 millió forint) fizetett ki egy ügyvédnek egy 19 oldalas, szükségtelen szakértői vizsgálatért. A politikus tagadja a törvénysértést, akárcsak egy másik ügyben, amely a horvát élelmiszer-ipari vállalatcsoportot, a Podravkát érinti. A vád szerint Polancec, aki a cég vezérigazgatója volt, mielőtt 2005-ben belépett a kormányba, a vállalat más vezetőivel együtt a cég saját tőkéjét felhasználva próbálta megvásárolni a társaság részvényeinek többségét, 400 millió kunás (14,96 milliárd forint) kárt okozva a Podravkának.
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök egyik tavalyi első intézkedése volt a korrupcióellenes hadjárat elindítása, amelyben állami vállatok vezetőinek tucatjait vették őrizetbe. A legtöbb esetben még nem emeltek vádat. A horvát vezetés reményei szerint 2011 közepére – a magyar soros uniós elnökség idején – befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások, ám ennek egyik feltétele a széles körben elterjedt korrupció elleni könyörtelen harc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.