Bőven meglesz a pénz az új adócsomagra

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sejthető volt, hogy a kormány újabb különadók segítségével biztosítja a hiánycélok tartását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója. Ha a kiadásokat féken tartja az Orbán-kabinet, bőven meglesznek a források a sajtóban megszellőztetett adócsökkentésekhez és a jövő évi háromszázalékos deficit eléréséhez. Az államháztartásnak a három ágazat tegnap ismertetett különterheiből a GDP 0,6 százalékának megfelelő többlete keletkezik (ennyit tesz ki a 160 milliárd forintnyi adó), miközben a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése 1–1,2 százalék, illetve a várható gazdasági növekedés újabb egy százalék pluszbevételt jelent a közös kasszában. Ráadásul a kormány a közszférán is spórolni kíván, ami további garanciát nyújt a tervek teljesülésére. Barcza szerint Brüsszelből nem akadályozhatják meg a kormányt abban, hogy átmenetileg megszüntesse a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, ezt a lépést egy törvénymódosítással lehetne végrehajtani.
– Azt nem tudjuk még, hogy az Orbán-kabinet jövőre pontosan milyen intézményi kiadásokat tervez – emelte ki Barcza. A nagy kérdés szerinte az, hogy hosszabb távon mekkora lesz a gazdasági növekedés, mert ha valóban jelentősen bővül a GDP és a foglalkoztatás, akkor a kormány programja probléma nélkül megállja a helyét. Az elemző az eddig tudható információk alapján a kormány elképzeléseit úgy minősítette, hogy nem fogja vissza a keresletet, ugyanis a gyenge kilábalási folyamatot nem kívánják megtörni a döntéshozók; ugyanakkor nem is ösztönzi azt.
Magyarország piaci megítélését az újabb adók nem ronthatják, mivel „erős pozíciót ad nekünk”, ha jövőre három százalék alatti deficitet érünk el. A piac szakértők szerint az elmúlt két hétben már beárazta a várható intézkedéseket, a forint az euróhoz képest 285-ről 272 körüli szintre erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.