Boy George-tól Ozzyn át Claptonig

Makrai Sonja
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában a nyolcvanas évek másodvirágzását éli: egy generáció újra répanadrágban, neonszínű felsőben, fémcipzáros bőrdzsekiben, magas szárú tornacipőben… A könnyűzene világában pláne divatba jöttek a kort idéző nosztalgiakoncertek. Néhány hónapja az amerikai alternatív zenei szféra két nagy alakja, Natalie Merchant és Laurie Anderson új albummal dobbantott; itthon a hazai underground egykori fenegyerekei gyűltek össze egy koncert erejéig.
És persze az akkori szirupos-popos fősodorba tartozó „ikonok” is összeálltak: szépfiúk és széplányok – Nik Kershaw, Paul Young, Kim Wilde, Rick Astley és Boy George – meglett emberként, első ízben közösen járják a világot, és nosztalgiáznak a biznisz kedvéért.
Holnap este nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában ragadnak mikrofont, a Németországból beszivárgott Bravo újságok fess poszteremberei deres halántékkal újraéneklik legnagyobb slágereiket – az I won’t let the sun go down on me, a Never gona give you up vagy a Do you really want to hurt me biztos befutó. Az igazi rajongóknak a megjelenés márványfarmerben ajánlott.

Az orvostudomány cáfolata. Nem kizárt, hogy tényleg az ördöggel cimborál Ozzy Osbourne: a rocktörténet megkerülhetetlen figurája negyven éve iszik töményet hatféle drogra, mégis életben van, dolgot adva ezzel nemcsak a pszichiáterének, hanem a genetikusoknak és a 2010-es turné szervezőinek is. Október 4-én, a Papp László Budapest Sportarénában tíz év után újra magyar közönség előtt őrjöng az ellentmondásos rocksztár, a show díszlete a szokásos égszakadás-földindulás. Ha csak az ördög mást nem határoz, a telt ház most is garantált. (R. K. K.)

A Lassúkezű dalcsokra. Összekapcsolja a rockzenét és a környezetvédelmet a Petőfi Csarnok (PeCsa) egész napos programja, a szervezők holnap egy helyszínen rendezik meg a Tribute, illetve az Ökofesztivált. Utóbbit a családdal érkezőknek ajánlják az ötletgazdák, fő témái a környezettudatos gondolkodásmód és a szelektív hulladékgyűjtés.
A rockrajongók három színpadon húsz, részben különböző nemzetek tagjaiból álló, nemzetközileg elismert zenekar műsorát élvezhetik. Kiemelkedik közülük a magyar zenészekkel felálló Claptones: az együttes évek óta nagy sikerrel ápolja a „Lassúkezűként” is ismert Eric Clapton életművét. Folyamatos fellépései mellett a csapat minden tavasszal hatalmas örömzenével emlékezik meg az idén 65 éves Clapton születésnapjáról. A holnapi fesztiválon az este hétkor, a PeCsa nagyszínpadán kezdő Claptones-ban fellép Tóth Henrik, Benkő Zsolt, Gilián Gábor, Turjánszki György, Szili Péter, Takács Attila és Garda Zsuzsa, soraikat erősíti Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf is.
A koncerten nyilván elhangzanak Eric Clapton pályafutásának legismertebb sikerei – a Yarbirds, a John Mayall & the Bluesbreakers – és persze a Cream dalai is. (Cs. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.