Brüsszelben tárgyalt Martonyi

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi János külügyminiszter tegnap Brüsszelben egyeztetett több uniós biztossal az Európai Unió január elsejével kezdődő elnökségére történő felkészülés jegyében. Mint a külügyminiszter elmondta, a féléves magyar elnökség idején be kívánják vinni az unióba az „emberi tényezőt”, vagyis annak a fontosságát, hogy ma a demográfiának, jelesül a puszta népességszámnak, döntő jelentősége van a globális versenyben, és csökkenő népességgel Európának nem jók az esélyei. Az elnökség számos prioritásai között említette az unió összehangolt mezőgazdasági politikáját, közös energiapolitikáját, a versenyképesség növelését a társadalmi „befogadás” – nők, romák részvétele a munkában – révén. Elmondta azt is, szorgalmazni fogják a kulturális sokszínűséget és – mint az alapjogok részét – annak jogát, hogy mindenki használhassa saját anyanyelvét.
Lapunk megkérdezte, minisztériumának munkáját elősegíti-e az, hogy olyan, politikailag elkötelezett emberek vezetnek nagykövetségeket, mint például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi külügyminisztere. Martonyi azt felelte, a döntésekért vállalja a felelősséget és az „ilyen kérdéseket is meg fogjuk oldani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.