Bűnpártolással vádolják az MSZP-st

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt vádat emeltek Tóth József ellen. A Polgár város polgármesteri tisztét betöltő MSZP-s a vádirat szerint azzal követte el a bűntettet, hogy az M3 Kht. könyvvizsgálója által feltárt szabálytalanságokat szűk körben akarta tartani – „le akarta papírozni” –, büntetőeljárást pedig nem kezdeményezett az ügyben.

Munkatársunktól
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Debreceni Városi Bíróság előtt van a vádirat, és bár régi ügyről van szó, ami indokolná a sürgősséget, a bíróság túlterheltsége miatt legkorábban januárra várható a tárgyalás – közölte Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője. Eddig azért késett az eljárás, mert amikor az M3 Kht. pénzügyi visszaélései nyilvánosságra kerültek, Tóthot országgyűlési képviselőként védte a mentelmi joga, így ellene nyomozni nem lehetett. Ha bizonyítást nyer, hogy a vádlott a bűnpártolást hivatalos személyként elkövette, büntetése öt év szabadságvesztés is lehet.
A Hír TV Célpont című műsorában nyilvánosságra hozott hangfelvételből kiderült, Tóth a hajdú-bihari közgyűlés alelnökeként, illetve az önkormányzati tulajdonú társaság felügyelőbizottsági tagjaként tudott az M3 Archeopark építése során történt pénzügyi mulasztásokról. Ám nem értesítette a hatóságokat a szabálytalanságokról, ehelyett azt indítványozta, kendőzzék el, „papírozzák le” azokat. Azt ígérte: az ügy szűk körben marad, csak a közgyűlés akkori MSZP-s elnöke, Juhászné Lévai Katalin fog értesülni arról. A felvételen többek között elhangzik: „Melyek azok ezekből a felvetett problémákból, amelyek avval a szándékkal, hogy gyógyítsuk, hozzuk helyre, megoldhatók, magyarul esetleg visszadokumentálhatók úgy, hogy ez fenntartja vagy keletkezteti a szabályosság látszatát vagy tényleges állapotát?” A szabályosság látszatát egy háromszázmilliós körmunkapályázat dokumentálásához kellett „kelteni”, harmincmillió forinttal nem tudtak a kht. dolgozói elszámolni.
Tóth József korábban újságírók előtt politikai boszorkányüldözésnek nevezte, hogy az ügyészség meggyanúsította. Ügyvédje, Helmeczy László pedig úgy nyilatkozott, a vádak alaptalanok, védence ártatlan, mert szerinte egyszerű mérnökként nem kell tisztában lennie a jog minden csínjával-bínjával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.