Chile hősként ünnepli bányászait

Ma felszínre hozhatják az utolsó vájárt is a harminchárom közül, akik augusztus 5-én omlás miatt a chilei San José arany- és rézbányájának mélyén rekedtek.

Munkatársunktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a legjobb erőnlétnek örvendő Florencio Ávalost húzták fel tegnap hajnalban a 622 méteres mélységből a Főnix mentőkabinban, őt a betegek és a legyengültek követték. Minden újonnan érkezőt kitörő lelkesedéssel köszöntött a bányánál összesereglett óriási tömeg, köztük a bányászok hozzátartozói és a világ minden részéből összegyűlt újságírók hada. Jelen volt Sebastian Pinera chilei elnök is, aki öleléssel üdvözölte az első szabadulót. Mivel óránként egy embert tudnak kiszabadítani, a mentőakció ma is folytatódik. Utolsóként Luis Urzua érkezik, aki maga elé engedte a többieket, s az elmúlt hetekben nemegyszer a felszínről lejuttatott kétnapi, szűkös élelmiszer-fejadagját is megosztotta roszszabb állapotban lévő társaival.
A kisebb technikai szünetektől eltekintve menetrendszerűen haladó mentést a nagy televíziók jóvoltából élő adásban kísérhette figyelemmel a világ, amely osztatlan elismeréssel adózik a bajba jutott vájárok kiszabadulásához vezető öszszefogásnak. A chilei elnök kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálják a bányák biztonságára vonatkozó jogszabályokat, a San José-i bányában pedig nem kezdődhet újra a termelés, amíg a biztonságos munka feltételei nem garantálhatók. A kimentettek többsége nem akar visszatérni munkájához.
Bővebben a 17. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.