Cozma-ügy: feledékeny vádlottak

Rekordszámú tanút hallgatott meg a Veszprém Megyei Bíróság a Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása miatt folyó perben. A megjelentek – akik egytől egyig vádlottjai az ügyhöz kapcsolódó, garázdaság miatt indított eljárásnak – vallomásaikban azt állították: nem emlékeznek az üggyel kapcsolatban szinte semmire.

Velkei Tamás
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Csaba Krisztián a végzetes estével kapcsolatban elmondta: az emeleti bárban szórakoztak, amikor Sztojka Iván harmadrendű vádlott felrohant, és bekiabálta a helyiségbe: „Baj van, a Csoki (Raffael Sándor elsőrendű vádlott) megőrült.” Az utcára érve a másodrendű vádlottba, Németh Győzőbe botlott, akire Raffael István rákiáltott: „Mit csináltok itt?!” Somogyi Tamás, akinek aznap éjjel a születésnapját ünnepelték Enyingen, ehhez hozzátette: Németh Győző mindenhol feltűnt, összevissza futkározott. Németh Csaba elmondta, hogy az utcán zűrzavar uralkodott, üvöltöztek az emberek, rémület ült a tekintetekben.
Makula István, bár unokatestvére Raffael Jánosnak, mégsem kérdezte, miért gyűlt össze tömeg rokona enyingi otthonában, és állítása szerint a gyilkosság utáni viszszaúton is „néma csöndben ültek”. Csak pizzázni indultak, és véletlenül „tévedtek” a Pataki testvérekkel Enyingre – állította Farkas István. Pataki Gábor közölte: egy ideig bokszoltak Várpalotán, ahol Beéry Csaba (ő is vádlott a garázdaság miatt zajló perben) ajánlott neki egy edzőt. Pataki János azt mondta: az enyingi bandából senkit nem ismer, csak „Jani bácsit” (Raffael János), aki „mindig nagy autókkal jár”. A jogerős büntetését töltő, rabruhában érkező Kalányos Róbert sem tudta már az estét felidézni, kijelentette, a csoportból csak Raffael Istvánt ismerte, arra sem emlékezett, kinek a születésnapját ünnepelték.
A Pécsről érkezett csoport tagjaként hallgatták ki Karsai Henriket, Bogdán Norbertet és Orsós Jánost, alias Tysont, akiket ugyancsak Raffael István hívott Enyingre. Állították, miután elhagyták a helyszínt, alig került szóba a verekedés, ami azért is furcsa, mert a vádirat szerint többen kergettek meg sportolókat, ám eddig senki nem vallotta, hogy részt vett volna a kergetőzésben. Bogdán nem látta a haldokló Cozmát, és Pécsig aludt a kocsiban.
A román kézilabda-válogatott kitűnőségét, Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt kialakult verekedés során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.