Családbarát adócsomag

<p>Nem sértik az alaptörvényt a kabinet napokban bejelentett nyugdíjintézkedései – ez olvasható ki az Alkotmánybíróság egy 1998-as ítéletéből. A kormányfő a hét végén nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát, akinek közléséből kiderült: a kormány hamarosan lehetővé teszi, hogy a polgárok viszszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe.</p>

Munkatársainktól
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb változások

– Egykulcsos, 16 százalékos szja január elsejétől
– Egy és két gyermek után
is jár kedvezmény
– Jelentős enyhítés a nagycsaládosoknak
– Mérséklődik a kafetéria közterhe
– Változó járulékszabályok
– 2013-ra eltűnik a szuperbruttó
– 2013-ra 10 százalékra csökken a társasági adó
– Válságadót vetnek ki a kereskedelmi, a távközlési és az energetikai multicégekre

Az előzmények alapján elképzelhető, hogy akár másfél millió ember is elhagyhatja a magánpénztárakat, ezermilliárd forintot utalva az állami nyugdíjalaphoz. A visszalépés részleteiről szóló jogszabály két héten belül kerülhet a képviselők asztalára.
Az adóügyi törvényjavaslatokat viszont már a múlt hét végén benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek. A kabinet betartotta ígéretét, így jövőre életbe léphet a 16 százalékos, egykulcsos, családokat támogató adórendszer. Szakértők szerint az indítvány leginkább a gyermeket nevelő középosztálybelieknek kedvez, s az új szabályokkal várhatóan senki nem jár rosszul. A parlament előtt fekszenek – a második akcióterv elemeiként – a válságadókról szóló tervezetek is. A teljes intézkedéscsomagot Orbán Viktor miniszterelnök ma a T. Házban ismerteti.
Egy szintén szombaton benyújtott törvényjavaslat szerint a jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt. A parlament elé került az a javaslat is, amely alapján januártól társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a jogszabálytervezeteket.

Részletek a 3. és a 12.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.