Családi vita a phenjani utódlásról

Munkatársunktól
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem örül az egész család az utóbbi hetekben nyilvánossá tett észak-koreai személyi döntésnek. Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia a japán Aszahi TV-nek Pekingben adott, tegnap sugárzott interjúban kijelentette: ellenzi a hatalom dinasztikus átadását családja immár harmadik generációjának. A jelenleg Makaóban élő fiú hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a lépést elkerülhetetlenné teszik belpolitikai tényezők, és a maga részéről a legjobbakat kívánja testvérének, akit apja utódjául választott. Pedig korábban Nam neve is szóba került az utódlást illetően, ám 2001-ben ő kegyvesztetté vált, amikor hamis útlevéllel kísérelt meg bejutni Japánba – azt mondta akkor, hogy Disneylandet akarta meglátogatni.
Phenjanban az elmúlt napokban nyíltan megerősítették: a 39 esztendős Nam fiatalabb féltestvére, a 27 éves Kim Dzsong Un követi majd apját a hatalomban. A leendő utód sötét, jelzés nélküli uniformisában ott feszített a dísztribünön apja mellett, amikor Phenjan főterén lenyűgöző parádéval emlékezett meg a Koreai Munkapárt alapításának 65. évfordulójáról.
Közben a szakértők világszerte elemzik a felvonultatott haditechnikát, amely három új rakétarendszert is tartalmazott. Eszerint úgy tűnik, Phenjan szert tett az orosz Sz–300-as légvédelmi rendszerre, vagy annak másolatára, amelyhez hasonlót Iránnak Moszkva nem volt hajlandó leszállítani. Ugyancsak a parádén volt először látható a külföldi elemzők által Muszudan névre keresztelt közepes (2000-3000 kilométer) hatótávolságú ballisztikus rakéta, míg a rövidebb hatótávolságú Nodong új, leváló fejrészt kapott, amelynek kialakítása – alátámasztva az együttműködés tényét – hasonlatos az iráni rakétákon alkalmazottal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.