Csontváry festményei Isztambulban

Október végétől néhány hétig a török fővárosban, Isztambulban lesznek láthatók Csontváry Kosztka Tivadar alkotásai, amelyek Pécsről, Európa egyik idei kulturális fővárosából utaznak a másik kulturális fővárosba. Mindeközben modern török alkotásokból nyílt tárlat a baranyai megyeszékhely minap átadott, az Európa kulturális fővárosa programban létrehozott új kiállítótérben.

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi kulturális fővárosi program egyik meghatározó vonulata – a baranyai megyeszékhely oszmán emlékeire alapozva – a török kulturális értékek bemutatása. Az új Nagy Kiállítótér is török alkotásokat fogadott elsőként.
A Baranya megyei önkormányzat gesztorságával a régi vármegyeházában, a korábban is képtárként funkcionáló részen hoztak létre egy teljesen modern, minden igényt kielégítő kiállítóteret. A minap átadott képtárban a tavaly elhunyt török milliárdos, Nahit Kabacki gyűjteményének képei láthatók.
A pécsi Sétatér egyik kedves szegletében található Csontváry Múzeum darabjai ugyanakkor néhány hét erejéig elköltöznek a Boszporusz partjára, a Pera Múzeumba. Az alkotások közül nem mindegyiket vihették el, a legnagyobbakat a kinti intézmény ugyanis nem tudta kiállítani, így például a Mária kútja vagy a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című művek helyükön maradtak. A törökországi tárlat ugyanakkor rendkívül impozánsnak ígérkezik, hiszen az érdeklődők majd negyven képet tekinthetnek meg. Mint azt a Pécs 2010 sajtóirodától megtudtuk, az életmű ilyen távoli szerepeltetésére több mint másfél évtizede nem volt példa, a törökök egy katalógust is kiadnak ez alkalomból. Az elképzelések szerint a tárlat tovább is vándorolhat, s akár a német Ruhr-vidéken is bemutathatják a képeket – bár erről még nem született megállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.