Délkelet-európai látleletek

Az egykori Moveast utódja, a hétfőtől vasárnapig tartó CinePécs – pécsi nemzetközi filmünnep a közép- és délkelet-európai első- filmesek munkáiból próbál keresztmetszetet bemutatni. A fesztivál összköltségvetése negyvenötmillió forint, amelyet az Európa kulturális fővárosa program és a Nemzeti Kulturális Alap közösen finanszíroz. A vetítéseknek az Uránia és az Apolló Artmozi ad helyet.

Makrai Sonja
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

TARR-ÉLETMŰ LITVÁNIÁBAN. A tegnap kezdődött litván kaunasi nemzetközi filmfesztivál retrospektív programjában bemutatják Tarr Béla harminc év alatt alkotott hét nagyjátékfilmjét a Családi tűzfészektől (1977) A londoni férfiig (2007). Utóbbit a tervek szerint a litván mozikban is fogják vetíteni. A kaunasi filmes mustrán bemutatják Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját és Kocsis Ágnes Pál Adrienn című játékfilmjét.


Szemző Tibor és Sári László Csoma című operájával kezdődik hétfőn este héttől az Uránia moziban kulturális fővárosunk filmes seregszemléje. A Kőrösi Csoma Sándor ázsiai zarándoklatát újrajáró történetet Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai-díjas színésznő meséli el. Az előadás alapja Az élet vendége – Csoma-legendárium című film.
A fesztivál idei programját a Duna Televízió stábja állította öszsze. Más filmek mellett versenyben van a szerb Flesbek, a bosnyák– magyar koprodukcióban készült a Ballada Karimért, a török Én és Roz, a német Summertime blues. A magyarok közül információs blokkban látható lesz Vágvölgyi B. András első nagyjátékfilmje, Kocsis Ágnes az idei cannes-i filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert Pál Adriennje, Groó Diána Vespája. A játékfilmes zsűriben idén Jirí Menzel cseh filmrendező, Hrabal leghitelesebb interpretálója mellett Igor Korsic szlovén filmrendező, a román Andrei Gruzsniczki, a tavalyi CinePécs nyertes alkotásának rendezője, Muhi András producer, valamint Annamaria Percavassi, a trieszti filmfesztivál igazgatója foglal helyet. Külön dokumentumfilmes szekció is van idén: ennek elnöke Szomjas György, a Magyar Filmművészszövetség elnöke, a több bíráló Sergej Stanojkovski, a zadari filmfesztivál igazgatója és Turnacker Katalin, a Pécsi Tudományegyetem docense.
A versenyfilmek mellett több szekcióban is futnak alkotások. Az Íme, a szocializmus című vetítéssorozatban tizenhat, az 1970–1980-as években készült dokumentum- és játékfilm a szocialista érát idézi meg: menni fog többek között Jeles András Meghallgatás, Bódy Gábor Egy bagatell és Dárday István Miheztartás végett című filmje.
Különlegességként levetítik a tavaly elhunyt táncművész-koreográfus, Philippine Pina Bausch életéről szóló Álomtánc című filmet is, illetve itt tartják meg a berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjjal jutalmazott Méz című török filmdráma magyarországi premierjét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.