Díjazták a magyar designereket

A vasárnapig tartó designhét részeként tegnap harmincegyedik alkalommal adták át a Magyar Formatervezési Díjakat, illetve a design gazdasági jelentőségét felismerő, annak újító szemléletét üzleti stratégiájukba beépítő piaci szereplőknek adományozott Design Management Díjat.

Klementisz Réka
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára elismert márkává vált a Magyar Formatervezési Díj, azt az üzenetet hordozza, hogy Magyarországon is egyre inkább szerephez jut az angolszász területeken mára általános érvényűnek tekinthető designgondolkodás – fogalmazott a hivatalos díjátadót megelőző sajtótájékoztatón Pohárnok Mihály, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának elnöke. A design és a gazdaság kapcsolatát tárgyaló kerekasztal résztvevői az „aki kimarad, az lemarad” elvet idézve egyetértettek abban, hogy versenyképességük erősítése érdekében a hazai piaci szereplőknek is fel kell zárkózniuk a rendszerszemléletű terméktervezést alapvető követelménynek tekintő uniós tagállamokhoz, Finnországhoz, Dániához. – A design anyagi erőforrások hiányában itthon nem más, mint a gúzsba kötve táncolás művészete – fogalmazott Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, utalva arra, hogy a hazai ipar még mindig nem ismerte fel a magyar tervezők kreativitásában rejlő gazdasági tartalékokat.
A Magyar Formatervezési Díjat termék kategóriában a Ross Lovegrove nevével fémjelzett fénycsatorna-szórótest, Oltvai Balázs üvegvédő bilétája és a Jári Róbert által tervezett YOBI cserélhető peremű kerékpáragy nyerte el. Diák kategóriában Koroknai Máté elefánt és béka formájú porszívója, Nagy Máté mentőmaszkja és Esztány István „székely rakottas” bővülő táskái győzték meg a zsűrit, terv kategóriában pedig Kucsera Péter várandós anyáknak tervezett MP3-lejátszója, a Pocakzene nyert. Különdíjat érdemelt Katyi Ádám új betűtípusa, a Tótfalusi Sans Serif, Böhm Gergely busóálarcos lyukkönyve, Policsányi István akadálymentesített utasszállító hajója és egy környezetbarát terv: Földényi Irma hangszigetelő fala, amely az autók menetszeléből termel energiát. A Design Management Díjat a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. vitte el. A munkák október 24-ig tekinthetők meg a Néprajzi Múzeumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.