Durvul a választási kampány Ukrajnában

Kevesebb mint húsz nappal a megméretés előtt egyre feszültebbé és viharosabbá válik az október utolsó vasárnapján tartandó  önkormányzati választás kampánya Ukrajnában.

Székely Gergely
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző régiókból érkező hírek ugyanis letartóztatásokról, egyik-másik párt bizalmijának a megveréséről, a polgármesteri tisztségek és a képviselői mandátumok megszerzéséért induló jelöltek bejegyzésének a megtagadásáról, éhségsztrájkokról, perekről, feljelentésekről, a választási bizottságok hozzá nem értéséről és pártelkötelezettségéről szólnak. Meglepő, de a leghangosabb tiltakozók között vannak a hatalmi többséghez tartozó politikai erők, Voldimir Litvin házelnök Néppártja, a kommunisták és Szerhij Tihipko miniszterelnök-helyettes Erős Ukrajnája is. Ez utóbbiak, az ellenzéki politikai erők kórusához csatlakozva, leginkább amiatt háborognak, hogy az államfő nevéhez fűződő Régiók Pártja, nem válogatva az eszközökben, minden lehetőt elkövet, hogy saját jelöltjei előtt mindenütt és minden szinten megtisztítsa az utat.
Napról napra éleződik a választási kampány Kárpátalján is, ahol a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) ezúttal sem tudott megegyezni a közös jelöltek állításában. Az összefogás elmaradásáért az UMDSZ, ahogy korábban is, ezúttal is a KMKSZ-re hárítja a felelősséget, arról persze mélyen hallgat, hogy a korábbi választásokat megelőző hasonló kísérleteket minden esetben az UMDSZ hiúsította meg. Meghökkentő támadás érte a napokban Kovács Miklóst az ukrán nemzeti beállítottságáról ismert Zakarpattya.net.ua internetes portal részéről is, amely Viktor Lengyel aláírással jegyzet cikkében azért nevezi szélsőséges nacionalistának és ukránellenesnek a KMKSZ elnökét, mivel a politikus egyik megnyilatkozásában ki merte jelenteni, hogy „Magyar ember szavazzon magyar pártra”, ami a szerző megítélése szerint egyet jelent „az ukránellenesség és a nyílt magyar nacionalismus terjesztésével”. Sőt, Lengyel egyenesen azt állítja, hogy ha valaki arra kíváncsi, hol lakozik Kárpátalján „az ukranofóbia és a parázsló magyar revizionizmus”, annak érdemes felkeresni a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt irodáját.

Tiltakoznak a diákok. A Diákok védelméért elnevezésű szervezet felhívására Ukrajna 15 városában, köztük Kijevben, Harkivban, Lvivben, Szimferopolban és Ungváron több ezer egyetemi és főiskolai hallgató vonult tegnap délután az utcára a különféle fizetett szolgáltatások bevezetése ellen tiltakozva. Az oktatási tárca szerint ugyanis a jövőben az internet használata, a könyvtárak látogatása, az egészségügyi központok felkeresése, sőt az elmulasztott órák és a pótvizsgák is pénzbe kerülnek majd. Igaz, Viktor Janukovics államfő a tévékamerák előtt Mikola Azarov kormányfőt a rendelkezés visszavonására utasította, ám a szervezők mégis úgy döntöttek, hogy figyelmeztető akciójukat megtartják. (Sz. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.