Eladó a lengyel tőzsde

Hírösszefoglaló
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kormány a varsói tőzsde, a WSE részvényeinek 63,82 százalékát adja el a privatizáció első szakaszában az idei év negyedik negyedévében – jelentette be hétfőn az ország kincstárügyi minisztériuma. A privatizáció második szakasza három-öt éven belül várható. A tőzsde 26,8 millió részvényét adják el a magánosítás első szakaszában. A varsói értéktőzsde Közép-Európa vezető börzéje a forgalom, illetve a hazai cégek piaci tőkeértéke alapján. A varsói tőzsdén jegyzett 355 lengyel és 24 külföldi cég piaci tőkeértéke 184 milliárd euró.
Míg a varsói tőzsde jórészt magánkézbe kerül, a budapesti bővül. Az Őrmester Zrt. október 1-jén megtartott közgyűlése ugyanis úgy döntött, hogy a társaság részvényeit bevezetik a BÉT-re – közölte a vagyonvédelmi piacon tevékenykedő cég az MTI-vel. A közgyűlés döntött a tőzsdei megjelenéséhez szükséges működési forma megváltoztatásáról is, így a társaság 2010. október 1-jétől nyíltkörűen működő részvénytársaságként tevékenykedik. Az Őrmester Zrt. alaptőkéje a tőkeemeléssel 259,83 millió forintra emelkedik. A társaság 3740 darab új, ezer forint névértékű részvényt bocsát ki zárt körben. Az idei évre tervezett tőzsdei bevezetéssel egy időben nem lesz nyilvános részvényértékesítés, ám a későbbiekben terveznek újabb tőkebevonást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.