Elhunyt Tony Curtis

Munkatársunktól
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Tony Curtis magyar származású, kétszeres Golden Globe-díjas amerikai filmszínész. 1925. június 3-án Bernard Schwarz néven született New Yorkban, ahova szülei Mátészalkáról vándoroltak ki. 1948-ban kezdődött meg hollywoodi karrierje, ekkor vette fel a Tony Curtis nevet.
Első nagyobb alakítása az 1958-ban A megbilincseltek című drámában volt Sidney Poitier oldalán, ezért 1959-ben Oscar-díjra jelölték. Emlékezetes filmjei közé tartozik a Van, aki forrón szereti, a Bostoni fojtogató, a Boeing-Boeing, a Trapéz és a Minden lében két kanál sorozat. Tony Curtist 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2008-ban elvállalta a Magyar Turizmus Zrt. hazánkat népszerűsítő, az amerikai piacra szánt reklámfilmjeinek főszerepét. Tavaly áprilisban Magyarországon a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzi könyvét.

Megemlékezés a 14. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.