Elindulhat Budapest megújulása

Nyilvános átadás-átvételt tartanak holnap a budapesti városházán, ahol a nagy fölénnyel főpolgármesterré választott Tarlós István (Fidesz–KDNP) átveszi a főváros vezetését Demszky Gábortól – értesült lapunk. A két héten belül megalakuló Fővárosi Közgyűlésben jelentős személyi változások várhatók. A jobboldal a kerületekben is nagy győzelmet aratott: tizenkilenc polgármestere, húsz helyen testületi többsége van, két városrészben lett patthelyzet.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 15-én, pénteken tarthatja alakuló ülését – a listás mandátumát a soron következő jelöltnek átadó főpolgármesterrel együtt – a 34 tagúra bővült Fővárosi Közgyűlés – tudtuk meg a Budapestet 65 év után elhódító jobboldali pártszövetség terveiről. A testületben a kormánypártoknak 18 képviselőjük, azaz minősített többségük van. A közgyűlésben és a parlamenti mandátumok betöltésében is jelentős változás várható.
Az új főpolgármester már a választás estéjén megerősítette, lemond országgyűlési képviselőségéről, de csak azután, ha a parlament elfogadja azt a Budapest működéséről szóló törvénycsomagot, amelyet kijelölt helyettesével, György Istvánnal közösen nyújtanak be. Tarlós István szerint a legfontosabb a városháza szakmai átszervezése, az eddigi szerződéskötési gyakorlat felülvizsgálata, a pénzhiány felmérése, a közszolgáltató cégek átalakítása. Hamarosan minderről, kiemelten a BKV és a négyes metró beruházásának ügyéről is tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel.
A három fővárosi képviselői helyet szerző Jobbik listavezetője, Staudt Gábor lapunknak azt mondta: tilos náluk az álláshalmozás, ezért egy mandátum betöltése biztos, ő Budapest ügyeivel foglalkozik majd, de az Országgyűlésben.
Az MSZP tíztagúra olvadt fővárosi frakciójának leendő vezetője, Horváth Csaba lemond parlamenti mandátumáról. Elődje, Steiner Pál várhatóan az Országgyűlést választja, míg Gajda Péter, Kispest és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere a fővárosi megbízatást adhatja vissza. A nyertes szocialisták közül csak az angyalföldi Tóth József örülhet, ott valamennyi egyéni választókerületet vitte az MSZP. A XIX. kerületben, akárcsak Soroksáron, ahol a szocialisták a „civil” Geiger Ferenc polgármestert támogatták, patthelyzet alakult ki. A Fidesz az egyik választókerületben újraszámlálást kért. A XX. kerületben sima többsége van a Fidesznek.
Budapesten tehát tizenkilencből tizenhárom helyen, az I., a II., a III., az V., a VI., a VIII., a X., a XII., a XIV., a XV., a XVI., a XVII. és a XXII. kerületben tarolt a Fidesz, azaz a polgármesteri pozíció mellett az összes megszerezhető mandátumot besöpörte. Ugyanakkor a szükségest jóval meghaladó többség van a többi kormánypárti irányítású városrészben, a IV., a VII., a IX., a XI., a XVIII. és a XXI. kerületben is.

Tarlós tanácsadói. Atkári János gazdasági és pénzügyi szakember volt az első tanácsadó, akit hetekkel ezelőtt megnevezett Tarlós István. Demszky Gábor egykori SZDSZ-es helyettese mellett említette a szintén egykori szabad demokrata Győri Pétert, akitől hajléktalanügyben vár tanácsokat, valamint a városképpel foglalkozó Bojár Iván Andrást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.