Ellenőrzik az órákról lógó diákokat

Tizenéves fiatalokat igazoltattak tegnap délelőtt a rendőrök egy fővárosi áruházban. A megszólított tanulók között volt olyan, aki éppen influenzás betegségét pihente ki a plázában, míg mások egy elektronikai boltban X-boxoztak ahelyett, hogy az iskolapadban ültek volna. A csellengő fiatalok feltérképezésére a fővárosban bűnmegelőzési akció indult, amelyben rendőrök, pedagógusok és gyermekvédelmi szakemberek vettek részt.

Vona Adrienn
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most induló bűnmegelőzési program célja az, hogy megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik tanulási időben az aluljárókban, plázákban, játéktermekben lógnak, és tapasztalatlanságuk, illetve koruk miatt könnyen válhatnak bűncselekmények áldozataivá vagy elkövetőivé – mondta tegnap Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, a csellengők elleni razzia sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a programban a rendőrökön kívül gyermekvédelmi szakemberek, az ELTE pedagógiai tanszékének vezetői, illetve a Szabómester Szakképző Iskola is részt vesz. Szabados Attila igazgató lapunknak elmondta, hogy az intézménynek tavaly 850 tanulója volt, és négyszáz szülőnek kellett levelet írniuk azért, mert gyermekük hiányzott az iskolából. Öt tanulójuk az idén szeptemberben beiratkozott, de azóta egyszer sem látták, és a szülők nem reagáltak az iskola megkeresésére sem.
Iyen esetekben az iskola először a szülőket keresi meg, de ha ez sikertelen, akkor a lakóhely szerinti jegyző az illetékes, aki felveszi a kapcsolatot a gyermekvédelmi szakemberekkel, és ha indokolt, akkor a rendőrség segítségét is kéri a tanulók felkutatásához – tudtuk meg. A Szabómesterben a szakképzés mellett felkészítenek az érettségire, de emellett az általános iskolát be nem fejezett túlkoros diákokat is tanítanak, akik a legveszélyeztetettebb csoporthoz tartoznak. – Amikor az egyik diákomat kérdőre vontam azért, mert nem jött órára, kijelentette, hogy az apja munkanélküli, az anyja sosem dolgozott, a húgát senki nem viszi óvodába, csak egyedül neki kell bejárnia azért, mert a jegyzői eljárással fenyegetem – magyarázta Szabados Attila. Hozzátette: ilyen esetekben nem könnyű meggyőzni a gyereket a helyes útról, de ha szembesítik a későbbi lehetőségekről, akkor célt érhetnek.
A tegnapi bűnmegelőzési akció a fővárosi Duna Plázában kezdődött reggel, ahol egy ruhabolt előtt öt fiatalt szólított meg Keskeny Tamás százados és Topa Zoltán rendőr hadnagy. Kiderült, hogy a csapat egyetlen lány tagja, Dalma, még csak tizennégy éves. A baráti társaság Szentendréről utazott fel iskolalátogatásra, és mivel nem tartott sokáig a gimnázium megismerése, nézelődni indultak.
A tizenhat éves Györgyöt és Ádámot egy elektronikai cikkeket forgalmazó boltban csípte fülön az akciócsoport. – Csak X-boxozni akartunk, nem csináltunk semmit – mondta a vékony dongájú Ádám, aki három évet nyugodtan letagadhatna a korából. A fiúk arra a kérdésre, hogy délelőtt miért nincsenek az iskolában, azt válaszolták, hogy az órarendükben csak három óra szerepelt.
Zsolt és Adrián épp az áruházlánc mozgólépcsője felé igyekeztek, amikor diákigazolványukat elkérte a hatóság. – Reggel ráestem a kezemre, és meg kellett röntgenezni – magyarázkodott Zsolt. Barátja, Adrián pedig azt mondta, influenzás. Tompa Zoltán hadnagy felvetésére, hogy akkor miért nem fekszik otthon, a fiatal azt mondta: az alvásra ott van az éjszaka.
Keskeny Tamás rendőr lapunknak elmondta, hogy a fiatalok ellenőrzésének nem a megijesztés a célja, de minden esetben értesítik a diákok iskoláját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.