Ellentmondó egészségügyi álláspontok

Mizsei Bernadett
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyesnek tartom a lakosság visszaköltöztetését az iszap által elöntött területekre – nyilatkozta lapunknak Zacher Gábor. A toxikológus szerint egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lehet a megszáradt, por formájában belélegzett iszap az emberi szervezetre, de valószínűsíthető, hogy a különböző fémekkel teli anyag tüdőkárosodást okozhat. Mint mondta, a por bekerült a fák, házak repedéseibe, így a lakóépületeket, a növényzetet el kell távolítani, s teljes talajcserére van szükség. Zacher Gábor nehezményezte, hogy a kormány bejelentette: a mérések nem mutatnak veszélyt, ám az eredményekhez nem lehet hozzáférni. – Az a terület, ahol csak maszkkal és védőfelszereléssel lehet közlekedni, nem élhető – szögezte le a szakember. Kitért arra is, a helyzet súlyosságát megállapító határértékeket is nehéz meghatározni, hiszen sosem történt még hasonló katasztrófa.
Petróczi Tímea, a Mal Zrt.-t felügyelő kormánybiztos sajtósa úgy reagált: folyamatosan mérik a víz, a levegő és a talaj szennyezettségét a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei. Szerinte a védőruha és a maszk elegendő védelmet nyújt. – Folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot, a kihelyezett inhalációs központokban pedig lehetőséget nyújtunk számukra az esetleges gyulladások csökkentésére – közölte a szóvivő.
Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlést is vezető fideszes országgyűlési képviselő, a védelmi bizottság vezetője cáfolta a Greenpeace nyilatkozatait, miszerint a térségben veszélyes lenne a levegő és az ivóvíz minősége, illetve nem ellenőrzik azokat. Kijelentette, a levegő szennyezettsége a bontási területeken kívül sehol nem haladja meg az egészségügyi határértéket, az ivóvíz pedig fogyasztásra alkalmas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.